915
35

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

De hysterie neemt het over en de lol gaat er af

De Dam is juist gebouwd om artiesten als Amanda Palmer een plek te bieden

Amanda Palmer, die was opgepakt wegens zingen bij het Nationaal Monument op de Dam, werd woensdagavond al gauw weer vrijgelaten. Een jongen van 14 uit Roermond was niet zo gelukkig. Hij had een ouderwets koffertje met langspeelplaten tegen een pui op de Neerstraat laten staan. De politie liet het halve winkelcentrum van de stad ontruimen. De explosievenopruimdienst kwam eraan te pas. Ze arresteerde de jongen om hem te onderwerpen aan een streng verhoor: had hij dat koffertje daar per ongeluk laten staan of misschien wel expres neergezet om angst te zaaien, om terrorist te spelen of om wraak te nemen. De taakstraf grijnst hem aan tenzij hij standvastig is en zich geen opzet aan laat praten.

Een of andere gek heeft verboden dat er voor het Nationaal Monument op de Dam gezongen wordt omdat daar in zijn of haar ogen een gevaarlijke situatie van zou kunnen komen. Dat het monument er staat ter herdenking van onze vrijheidsstrijd doet er in dit verband niet toe. Veiligheid gaat boven alles.

Ondertussen wilde de ontwerper van het monument, de beroemde architect J.J.P. Oud juist dat zijn schepping een ontmoetingspunt zou worden. De trappetjes rond de zuil zijn dan ook bewust bedoeld om te dienen als zitplaats. Het geheel is ook een uitstekende plek voor straatmuzikanten of artiesten van het slag Amanda Parker. Een nationaal monument, vonden Oud en de andere kunstenaars die er aan mee hebben gewerkt, moet geen intimiderende steenberg zijn maar een kunstwerk waar mensen zich graag omheen scharen om gelukkig te zijn. Daar was tenslotte die rotoorlog voor uitgevochten die ze allemaal aan den lijve hadden meegemaakt.

Deze ontspannen houding bestaat niet meer. Zij is – zouden ze in de Tweede Kamer zeggen – niet meer van deze tijd. Veiligheid is het enige wat telt. En daarom is alles verboden. Wie zingt op de Dam wordt afgevoerd, wie een koffertje laat staan moet maar eens bewijzen dat hij geen schijnaanslag in de zin had. En in het Rotterdamse Vroesepark word je bekeurd als je op het gras een te groot laken hebt gelegd dan wel een glaasje wijn drinkt. Wegens dreigende overlast is alcohol in het park verboden en de tijden van gedogen die hebben we gehád, meneer. Dat is voorbij. dat komt niet meer terug.

De hysterie neemt het over. En als er dan eentje door het lint gaat, als hij met geladen machinepistool het winkelcentrum in trekt, dan heeft al dat verbieden, al die hysterie, al die maniakale veiligheidsmaatregelen geen spat geholpen. Daarmee houd je je Tristans of de Karsten niet tegen. Wel gaat zo de lol er af.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (35)