2.438
20

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

De hysterie rond de Jihad-ronselaars

De staat getuigt niet van daadkracht maar van angst en paniek

Begrijp mij niet verkeerd: de Islamitische Staat ontwikkelt zich tot een gevaarlijke vijand van het westen, zo gevaarlijk dat we ons kunnen afvragen of dit wel het moment is om echt heibel te maken met Poetin.

Al meer dan een jaar terug schreef ik dat je Nederlanders die zich met de wapens mengen in andermans oorlog, hun nationaliteit af moet pakken. Dat vindt ik nog steeds. Maar de hysterie die zich momenteel van de natie meester maakt, is in die strijd contraproductief.

Zowel de Volkskrant als het AD bevatten vrijdagochtend artikelen die de indruk wekken, dat kalief Abu Bakr al Baghdadi een zware slag is toegebracht door de arrestatie van Abou Moessa, zijn tweede vrouw en die vrienden van hem. “Is hij opnieuw getrouwd of heeft hij twéé vrouwen”, dacht ik onmiddellijk met oriëntalitisch angehaucht seksime maar dit terzijde. Zij worden afgeschilderd als gevaarlijke staatsvijanden die met hun ronselen en hun overige acties de maatschappij aan het wankelen hebben gebracht. Gelukkig grepen onze alerte autoriteiten krachtig in. Jij en ik kunnen rustig gaan slapen.

Wat hebben Abou Moussa en zijn vrienden bewijsbaar gedaan? Zij zwaaiden op straat met het soort zwarte vlaggen waar de al onder een spaarhypotheek zuchtende burger een rolberoerte van krijgt. Zij hebben zich in woord en geschrift een aanhanger getoond van een abject regime. Zij hebben zelfs geen geheim gemaakt van hun opvatting, dat de Islamitische Staat een voorbeeld is voor Nederland. Een beetje zoals Nederland vroeger fanatieke aanhangers kende van Mao Tse Toeng en het regime van Pol Pot. In dit verband is het interessant om op te merken dat het kabinet Van Agt-Wiegel de regering van Pol Pot nog jaren bleef erkennen, nadat Vietnam door een invasie een eind had gemaakt aan het bloedregime van de Rode Khmer.

Dan dat ronselen waar we zoveel over lezen. Wat is dat eigenlijk? Ben je al aan het ronselen als je in het koffiehuis verklaart: “Als ik nog jong was, dan wist ik het wel”. Of: “Als ik geen gezin had, dan vocht ik nou naast mijn broeders. Maar jullie zijn vrijgezel en je wordt in Nederland toch door geen enkele baas aangenomen”. Of is er voor ronselen meer nodig? Moet je dan ook voor een ticket zorgen?

Ze zouden ook bezig zijn met het voorbereiden van een aanslag, “hier of in het Midden-Oosten”, meldden onze uitstekend geïnformeerde autoriteiten. Ze lichtten het publiek evenmin in over de aard van de aanslag of de te treffen personen.

Vandaag schrijft de Telegraaf dat de staat overweegt om een Jihad-kliklijn te openen. Ongetwijfeld een uitkomst voor wie een stap verder wil gaan dan het vermeende onrecht hem of haar aangedaan voor te leggen aan de rijdende rechter.

Dezer dagen verklaarde Alexander Pechtold zich een voorstander van extra investeringen in contraspionage en veiligheidsdiensten. Dat is geen gek idee nu de verhoudingen in de wereld zich toespitsen. Maar de hysterie die zich meester lijkt te maken van de overheid, is eerder een bewijs van zwakte en paniek dan van kracht en vastberadenheid.

Het is triest dat zoveel journalisten hierin meegaan. Vroeger werd er in die kringen veel gezopen. Nu niet meer, maar toch is nog steeds bij menig mediapersoon de nuchterheid ver te zoeken.

Beluister dit opiniestuk hier.


Volg Han ook op Twitter

Het nieuwste boek van Han is De Mooiste Jaren van Nederland (1950-2000)


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (20)