3.797
128

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

De hysterische tijd

Wij moeten leren kijken met de ogen van bezorgde burgers 

De bezorgde burgers verliezen langzaamaan elke zelfbeheersing. Hun kampvechter Geert Wilders blijft intussen zijn verzetsparolen herhalen. Het gevolg: dreigbrieven op de mat van burgemeesters. Wilde taferelen op inspraakvergaderingen zijn schering en inslag met zoals in de Rotterdamse wijk Beverwaard vaak genoeg ook nog straatschenderij en charges door de ME als toegift.

20121114215920De bezorgde burgers klagen erover dat zij slecht begrepen worden. De elites en de aan hen onderhorige Gutmenschen walsen over hun gevoelens heen. Zij luisteren niet en weigeren door hun ogen naar de problematiek te kijken. 

Daarmee hebben zij een punt. Wie gelooft dat opvang van Syrische asielzoekers een morele plicht is, zou er goed aan doen inderdaad eens te leren kijken op de manier van de bezorgde burgers en Geert Wilders. Zij zien in de komst van zoveel vluchtelingen uit het Midden-Oosten een soort islamitische machtsgreep. Zij denken dat terreur, zoals bijvoorbeeld gepleegd door IS of Al Qaida onlosmakelijk samenhangt met de islam als zodanig, zodat elke moslim een potentieel gevaar vormt. Hij draagt het ideologisch gen van de terreur in zich ondanks al zijn mooie praatjes. Dat is – weten zij – taquijja, de door God gezegende tactiek om ongelovigen met leugens te misleiden. 

Misschien is het inderdaad aan te bevelen als wij Gutmenschen met deze blik leren kijken naar de bezorgde burgers en hun leidsman. Wij stellen dan vast dat hun beweging leidt tot geweld en bedreiging. De sfeer op bijeenkomsten over mogelijke asielcentra wordt met de dag grimmiger. De doodsbedreigingen aan het adres van burgemeesters en wethouders laten aan duidelijkheid geen enkele twijfel. De gewelddadige aanval van die Montfoortse fanatici met vuurwerkbommen op een asiel vol gezinnen was geen geïsoleerd incident. Zij vormen de voorbode van wat komen gaat. 

Natuurlijk hebben Geert Wilders en tegen hem aanschurkende media als GeenStijl het geweld – en dan met name de aanslag  in Woerden – scherp veroordeeld. Je hoort ze zelfs strenge straffen eisen. Allicht. De oogst is binnengehaald. Het punt is gemaakt. Voor de vorm distantieert de leider zich van de daden waartoe hij in feite zelf heeft opgeroepen. Dat is om zelf buiten schot te raken. Dat is de leugen om bestwil die ervoor moet zorgen dat de beweging haar stuurlieden niet verliest. 

Een haatpruik als Wilders hoeft maar met zijn pamfletten en geestverwanten op de weekmarkt van een of ander provinciaal gat te verschijnen, of de beer is er wekenlang los. Je ziet hoe mannen en vrouwen, die sprekend op de bezorgde burgers in uw straatje lijken, trots selfies maken met de glimlachende verlosser. Grenzen dicht! Genoeg is genoeg!

Bezorgde burgers zijn inherent gewelddadig. Zij mogen worden aangesproken op elke schanddaad die uit hun naam en onder hun vlag wordt verricht. Praatjes als dat zij met geweld niets te maken hebben of dat zij best asielzoekers in hun gemeenschap willen accepteren maar niet teveel of dat zij niet op een lijn willen gesteld worden met de stokebranden en de straatschenders, accepteren wij niet.

We eisen keer op keer dat zij zich daadwerkelijk en welsprekend van elk geweld en elk dreigement distantiëren. Wij vragen ons hardop af, waarom de bezorgde burgers niet in elke Nederlandse stad een massademonstratie organiseren tegen het geweld van hun geestverwanten. Wij spreken elke bezorgde burger aan: op verjaardagen, in de kroeg, bij de bushalte. Waarom gaan zij zwijgend aan incidenten zoals in Purmerend of Rotterdam Beverwaard voorbij? Waarom zien we op websites zoals deze wel tientallen reacties die geweld vergoeilijken of bagatelliseren? Hoe kan het dat deze reacties geen storm van verontwaardiging oproepen bij de gematigde bezorgde burgers? Bestaan er misschien geen gematigde bezorgde burgers? Is dat het?

Ondertussen zul je maar een koophuis hebben in een wijk vol bezorgde burgers, die als straks de Syriërs naderen losgaan en brandende barricades opwerpen met jouw auto als bouwmateriaal. Wat betekent dat voor de waarde van je woninkje, dat toch al onder water stond vanwege de crisis?

Dit ongeveer is de manier van denken en redeneren die je bij tegenstanders van asielcentra aantreft. Ze willen graag dat Gutmenschen met hun ogen leren kijken. 

Nu, waarde lezer, lieve lezeres, U ziet, dat kán. Dat is heel goed mogelijk. Of iemand er iets mee opschiet, is vers twee natuurlijk. Maar ach… wie maalt daar nog om in deze hysterische tijd?

cc-foto: Adolfo Lujan


Volg Han ook op Twitter

Het nieuwste boek van Han is De Mooiste Jaren van Nederland (1950-2000)


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (128)