1.852
7

Politiek redacteur Pauw & Witteman

Peter Kee begon zijn journalistieke carrière bij het Parool. Na ondermeer voor HP/De Tijd en Voetbal International te hebben geschreven, maakte hij in 1995 de overstap naar de radio (Spijkers met Koppen) en in 1997 naar de televisie. Daar werkte hij ondermeer voor Laat de Leeuw, Middageditie en Buitenhof en was hij eindredacteur van De Leugen Regeert en het Zwarte schaap. Momenteel is hij politiek redacteur van Pauw & Witteman en de auteur van het boek 'Het briefje van Bleker'.

De ijslaag

Mark Rutte is geen doortastend leider. Dat bleek al in de lastige dagen dat ijzeren Rita nog deel uitmaakte van de fractie.

Mark is een joviale vent die leuk kan debatteren, maar aan het nemen van besluiten heeft hij een broertje dood. Mark wikt en weegt en stelt dan een commissie in om te onderzoeken wat het VVD-standpunt moet worden.

Maandag was er even geen tijd om een commissie aan het werk te zetten. De media waren benieuwd naar het standpunt van de VVD over de door de Zwitsers aangezwengelde minarettenkwestie. Het onderwerp kreeg extra lading doordat de SGP de volgende dag met een motie zou komen waarin de partij het kabinet vroeg om terughoudendheid bij de bouw van minaretten.VVD-woordvoerder Paul de Krom had maandagochtend al voor tien uur zijn mening klaar en twitterde die de wereld in: Motie v/d Staaij inzake bouw moskeeën/minaretten is prima: houdt rekening met gevoelens, wees terughoudend, gebruik gezond verstand. Duidelijk standpunt, de VVD zou de motie van de SGP ondersteunen. Toen Pauw & Witteman die avond De Krom uitnodigde voor een gesprek over dit onderwerp omdat het vliegtuig van correspondent Renske Heddema wegens sneeuwval vertraging had, bleek de woordvoerder integratie verhinderd. Hij was aan het dineren en had al een paar glazen wijn gedronken. De tweede woordvoerder van de VVD, Halbe Zijlstra, wilde wel komen. Graag zelfs.Zijlstra had ook een heldere opvatting over de minarettenkwestie, dezelfde als die van De Krom. Hij besprak die mening nog met zijn fractieleider onderweg naar de studio. Ze zaten op één lijn. Maar nadat Halbe al was gearriveerd ging het toch nog mis. Rutte had nog even ruggespraak gehouden en kreeg het advies om niet al te enthousiast op de golven van het Wilderssentiment mee te drijven. Mark begon te twijfelen, belde Halbe en floot hem terug. Zijlstra, die al op de drempel van de studio stond, mocht niet aan tafel. Hij kreeg te verstaan dat de fractie pas de volgende dag een standpunt zou formuleren. Geen optreden bij Pauw & Witteman op dit moment, daarmee basta. Dan maar een lege stoel aan tafel. Gênant, maar a la. Gefrustreerd stapte Zijlstra in de taxi die hem onverrichter zaken naar huis zou brengen. De volgende morgen zou Paul de Krom bij Radio 1 het VVD-standpunt verkondigen. Ook hij was al aangekondigd toen zijn optreden werd afgelast. De schijnbewegingen van de VVD doen die van Ajacied Luis Suarez verbleken.Na het fractieberaad dinsdagochtend bleek de partij plots een heel ander standpunt te hebben dan De Krom en Zijlstra tot die tijd hadden verkondigd. De VVD steunde de motie van de SGP toch maar niet. De partij was het wel met de strekking van de motie eens, maar vindt het een zaak van de gemeenteraden en stemde daarom tegen. Bravo, beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald. Geen vreemd standpunt voor een liberale partij, maar gezien de voorgeschiedenis een opmerkelijke tournure. Nu zijn we vooral benieuwd hoe Zijlstra en De Krom het hebben ervaren om diep te buigen voor hun grote roerganger. Benieuwd ook hoe iemand als Fred Teeven deze draai apprecieert. Het leek wel weer de goede kant op te gaan met de VVD of zoals Rutte het zondag in Buitenhof zei: de ijslaag onder de partij wordt dikker. Jammer dat Zijlstra en De Krom nu door het vliesje zakten. Voor Rutte valt te hopen dat er nog een strenge winter volgt.

Geef een reactie

Laatste reacties (7)