4.301
16

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

De invloed van hoge hakken op mannen

Wat gebeurt er als een dame op hoge hakken haar handschoen laat vallen?

Er was een Fransman nodig om een onderzoek te bedenken naar hoe hoge hakken zorgen voor een ander gedrag bij mannen. Veel onderzoek is gedaan naar de invloed van het dragen van schoen met hoge hakken op mogelijke knie- en rugklachten, maar Nicolas Guéguen was de eerste die verschillende experimenten deed om de invloed van hoge hakken op de reacties van mannen in kaart te brengen. Ze worden er een stuk behulpzamer door.

Eerst onderzocht hij of vrouwen die met een vragenlijst op pad gingen een gemakkelijkere baan hadden. Dat bleek zo te zijn. Mannen waren eerder bereid om de vragen te beantwoorden en spanden zich er ook meer voor in de juiste antwoorden te geven. Vervolgens deed hij de handschoentest (zal wel winter geweest zijn, want anders had hij vast de zakdoektest gedaan). Wat gebeurt er als een vrouw een handschoen laat vallen? De man haast zich door de knieën te gaan, het gevallen kledingstuk op te rapen en te overhandigen als de vrouw schoenen met hoge hakken aan had. Wonderlijk genoeg is het zelfs zo dat naarmate de hakken hoger zijn de bereidzaamheid van de heren haar ten dienste te zijn groter is.

En wat voor invloed hadden hoge hakken op vrouwen die gevraagd werden aan een onderzoek mee te doen of die zagen dat een andere vrouw haar handschoen liet vallen? Geen enkele. Ze moeten gedacht hebben “dat mens moet die handschoen zelf maar oprapen”. Onverschilligheid of competitiegevoelens? Darwin mag het weten.

Waarom doen mannen dat? Nicolas Guéguen denkt dat het komt omdat modellen altijd hoge hakken dragen en dat het daarom door mannen gezien wordt als een manier van kleden die beschikbaarheid suggereert. Ik heb niet het idee dat modellen zo beschikbaar zijn, maar goed hij wil dat verder gaan onderzoeken. Denken mannen dat vrouwen met hoge hakken zo onbeholpen zijn door hun schoeisel dat ze geholpen moeten worden? De behulpzaamheid kan misschien ook veroorzaakt worden omdat in de schilderkunst de aangetrokken handschoen symbool was van kuisheid, en zodra die gevallen is schiet de galante ridder natuurlijk naar voren om de maagd te redden. Maar ja dat verklaart het gretig helpen bij vragenlijsten niet.

Zelf denk ik dat het allemaal wat minder ingewikkeld is. De hoge hak zorgt voor aanspannen van de kuitspieren, waardoor de vorm van de benen wat meer uitgesproken is. Bovendien kantelt het bekken, waardoor de billen meer naar achteren gaan. Vraag maar aan Kim Kardashan naar wat de voordelen van flinke billen voor een vrouw zijn. Bovendien wordt de vrouw groter en valt ze meer op. Of dat nu betekent dat ze meer beschikbaar is weet ik niet, maar ze valt er wel meer door op.


Het laatste boek van Ivan Wolffers is ‘Als de tijd voor altijd stil zou staan

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Ivan schrijft voor Joop elke dag een Gezond Weetje van de Dag: 
klik hier voor een overzicht


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (16)