2.576
28

Schrijver

Zoals Raymond zich proefwerken op school vroeger voorstelde als tenniswedstrijden, zo stelt hij zich het schrijven van stukken tegenwoordig voor als Formule 1-races. Elke column een nieuwe Grand Prix. Er moet blijkbaar een spelelement inzitten om het leuk te houden. Dus neemt hij plaats achter zijn laptop, stelt zijn interne boordradio af op de meest oorspronkelijke plekken in zijn hersenen, en begint als een bezetene te tikken. Steeds sneller en harder moet het. Maar ook weer niet te hard, want anders vlieg je uit de bocht en dat kan dodelijk zijn tegenwoordig.

De jaren twintig zijn begonnen

‘Dit wordt de toon de komende jaren, wen er maar aan’, dacht ik bij mezelf, ik weet niet waarom.

De jaren twintig van de eenentwintigste eeuw begonnen wat mij betreft op woensdagavond 25 september 2019, nu een maand geleden, met een persconferentie van de Amerikaanse president Donald J. Trump en de Oekraïense president Volodimir Zelenski. De aanleiding was een telefoongesprek dat de twee eind juli hadden, en waarvan het Witte Huis die middag een samenvatting had vrijgegeven. In het gesprek vroeg Trump z’n Oekraïense collega om belastende informatie over voormalig vicepresident Joe Biden, die tevens zijn belangrijkste uitdager lijkt te worden bij de presidentsverkiezingen van volgend jaar.

Foto: The Presidential Office of Ukraine

Nog nooit had ik een Amerikaanse president zo tekeer zien gaan. Zittend naast een duidelijk nerveuze en slecht Engels sprekende Zelenski beschuldigde hij z’n voorganger Obama en verschillende Europese landen van het geven van te weinig steun aan Oekraïne. Ook Joe Biden moest het uiteraard ontgelden. Volop in de aanval ging Trump, om de aandacht af te leiden van het feit dat nu officieel vaststond dat hij z’n macht als president heeft misbruikt om een concurrent zwart te maken. ‘Dit wordt de toon de komende jaren, wen er maar aan’, dacht ik bij mezelf, ik weet niet waarom.

De jaren tien van de eenentwintigste eeuw begonnen wat mij betreft in oktober 2008. Ik weet het nog goed, ik zat bij mijn moeder thuis in bad de krant te lezen. Volgens commentatoren was de net uitgebroken kredietcrisis de ergste financiële crisis sinds de beurskrach van 1929. ‘Tien jaar daarna brak de Tweede Wereldoorlog uit, dan zullen er de komende tien jaar waarschijnlijk wel gekken aan de macht komen’, dacht ik bij mezelf, ik wist niet waarom.

Nu had ik dus opnieuw een ‘bad-moment’ gehad. Tijdens het snijden van de prei, met mijn laptop CNN streamend bovenop het koffiezetapparaat. Het ding staat daar altijd nogal wankel, maar het is voor mij precies de juiste kijkhoogte onder het koken. Bovendien past zo’n licht wiebelend beeldscherm prima bij de inhoud van de nieuwsberichten die er aan de vooravond van de jaren twintig van de eenentwintigste eeuw op voorbijkomen.

Geef een reactie

Laatste reacties (28)