6.095
8

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

De kilt en het sperma

Elke dag een gezond weetje van Ivan Wolffers, vandaag over waarom de kwaliteit van ons sperma afneemt

Nog even over die Schotten en hun kilt. Sinds het onderzoek van Kompanje van de afdeling Intensive Care in het Erasmus in Rotterdam, dat – hoe kan het ook anders – gepubliceerd werd in het Scottisch Medical Journal, leeft de gedachte dat als het klokkenspel van de heren maar los en vrij hangt hun vruchtbaarheid aanzienlijk zal toenemen.

Het is in vrijwel elke krant opgedoken want het heeft een hoop media waarde. Wij vinden zulk nieuws leuk.

We weten dat de vruchtbaarheid van mannen – gemeten aan het aantal vrolijk vrij rondzwemmend spermacellen in een klodder van 1 milliliter – de laatste jaren steeds minder wordt, hoewel het niveau waarop we moeten vrezen voor het volledig uitsterven van de menselijke soort nog lang niet bereikt is. We weten ook dat die zak niet voor niets buiten het lichaam hangt. In het lichaam is de temperatuur gemiddeld zo´n 37 graden Celsius, maar voor het sperma is het beter als het lekker op zo´n 35 graden wordt bewaard. Zal dan die kilt ons helpen?

Kompanje geeft een aantal argumenten die ten gunste van de kilt spreken. Strakke broeken kunnen de temperatuur in de balzak doen oplopen en zo´n kilt zorgt voor goede ventilatie. Bovendien, de echte Bravehearts in Schotland dragen geen onderbroek als ze een kilt aanhebben, dat zorgt voor een nog lagere temperatuur. En het laatste argument van Kompanje is dat sinds de Schotten de kilt in de kast laten en vaker de broek aan hebben, de vruchtbaarheid van de Schotse heren minder is geworden. Dat is een mank argument omdat het een wereldwijde trend is.

Leuk allemaal, maar helaas, het is geen echt onderzoek, maar een grappige hypothese van iemand die hard werkt op de intensive care en nog wat tijd over had. Als je het echt serieus zou nemen dan zou je vergelijkend onderzoek moeten doen (hoe sluit je trouwens het placebo effect uit bij het wel of geen kilt dragen) en ik denk niet dat er een sponsor te vinden is die daar graag geld in stopt, want je hoeft niet te verwachten dat er iets opzienbarends uit zal komen. Of het zou een Schotse whiskey producent moeten zijn.

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Het vorige weetje: Ogen in je rug

Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (8)