1.033
4

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variƫrend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

De kracht van onzekerheid

Elke dag een gezond weetje, vandaag over kwetsbaarheid

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Wat is er voor mensen zo eng aan het tonen van hun kwetsbaarheid? Daarover gaat een van de leukste lezingen op TED die ik ken. Het is die van Brene Brown over de kracht van onzekerheid. Dat komt vooral omdat ze zo goed spreekt en echt verbinding weet te maken met de mensen die naar haar luisteren en kijken. Ik heb de lezing zeker drie keer bekeken en moet telkens weer lachen. Maar ben ik het ook eens met wat ze vertelt? Klopt het academisch allemaal wel?

Daarin zit nu net de kracht van haar lezing: ze maakt zich zorgen of ze wetenschappelijk wel meetelt als ze haar verhaal zo persoonlijk mogelijk vertelt (dat is haar kwetsbaarheid) en in de lezing doet ze dat nu precies: ze toont haar kwetsbaarheid als onderzoeker die het niet allemaal even zeker weet en op zoek is naar antwoorden en daarmee laat ze zien dat ze groter is dan wetenschappers die hun kwetsbaarheid verbergen.

Ik moest daaraan denken toen ik een blog las van Andy Hines op The Atlantic over onzekerheden in relaties. Wat laat je zien en wat zijn de problemen in je relatie doordat je altijd die onzekerheden verborgen denkt te moeten houden en iets ophoudt wat je niet bent? Ineens duikt Brene Brown daarin op. Ze spreekt op een conferentie van vaders die een blog bijhouden. Andy Hines is daar toevallig en raakt zo enthousiast over de lezing dat hij besluit Brene Brown op te bellen en haar te interviewen. Zijn vraag is simpel (en relevant voor iemand die een papablog bijhoudt): is er verschil tussen kwetsbaarheid bij mannen en vrouwen? Haar antwoord is net zo geweldig als haar TED lezing.
De signalen in onze leefomgeving die met schaamte over onze kwetsbaarheid te maken hebben zijn gebaseerd op gender. Het gevoel dat vrouwen emotioneel mogen zijn en mannen flink is geen sprookje en we zijn nog lang niet zo ver dat we het achter ons hebben gelaten. Nee, een belangrijk deel van onze identiteit als man of als vrouw hangt ermee samen. Uit Brene Brown´s research blijkt dat het idee dat mannen flink moeten zijn niet veroorzaakt wordt door kerels onder elkaar die elkaar pesten als iemand een beetje zwak is en niet nog verder durft te gaan dan zijn vrienden. Nee, het zouden vooral vrouwen zijn die het gevoel van schaamte van mannen over hun onzekerheid in stand houden. Mannen in relaties moeten vaak wel in emotionele gesprekken meedoen en laten zien wat hun zwakheden zijn, maar vervolgens laten hun partners ze voelen dat ze toch liever het idee vasthouden dat hun man liever geen hulp vraagt, flink is en zijn problemen oplost. Brene Brown vertelt hoe ze dat zelf in haar relatie meemaakt en tot haar schrik merkte dat zij het patriarchaat in stand houdt.
Ik denk dat ik dit boek maar eens ga bestellen zodat ik er op een zondag dat ik geen onderwerp heb voor een blogje erover kan vertellen, want ik verwacht er veel van. 

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Het vorige weetje: Populair maakt nog niet geliefd

Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (4)