1.468
95

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

De kroket van Maxim Verhagen

We begrijpen je. Doe nu je best om het zelf op te lossen. Dat is het nieuwe antwoord van het CDA

Vlak voor de kamerverkiezingen van verleden jaar zomer verklaarde Maxime Verhagen dat hij ook liever een kroket had dan halalvlees. Nu heeft hij deze gedachte uitgewerkt in een speech voor de partijraad van het CDA. Hij legde daarin uit dat het CDA de klachten van de burgers over de multiculturele samenleving serieus moesten nemen om de joods-christelijke Leitkultur (Limburgers houden van Duitse leenwoorden) tot uitgangspunt te nemen voor hun beleid. Alleen zo kon populistische partijen zonder serieuze oplossingen de voet worden dwars gezet.

Donderdagavond kreeg Verhagen van Knevel en van den Brink ampel de kans om uit te leggen wat het CDA concreet ging doen om de onvrede bij het volk weg te nemen. Eerst ontweek Verhagen de vraag door de problemen maar weer eens te benoemen: begrafenisstoet Amersfoort, multiculturele samenleving niet wenselijk, vroeger mocht je niet dát zeggen, burgers serieus nemen – maar hij had buiten de calvinistische waard gerekend bij wie Knevel en van den Brink zich laven. Zij houden niet van roomse vaagheden en drongen aan op een antwoord. Verhagen gaf zich niet meteen gewonnen. Hij noemde de nieuwe verplichting om in het kader van de inburgering het Wilhelmus te leren zingen. Hij had het over een burkaverbod. Nu is de enige die in Nederland een burka draagt de cartoonist Gregorius Nekschot als hij op de televisie komt, dus daar namen Knevel en Van den Brink geen genoegen mee.

Toen liet Verhagen eindelijk een stukje van zijn masker vallen. Hij kwam aan met hele oude katholieke termen. Hij begon over de katholieke sociale eer en met name één element daaruit: de subsidiariteit. Even was het of wij terugkeerden naar de dagen van Paus Leo XIII of zijne Heiligheid Pius XI.

De katholieke kerk is niet erg geporteerd van staatsalmacht. Vandaar dat het Vaticaan de leer van de subsidiariteit ontwikkelde: besluiten moeten worden genomen op het niveau waar zij effect sorteren. Dat wil zeggen zo laag mogelijk. Verhagen ging snel aan de katholieke sociale leer voorbij om te hameren op de subsidiariteit: de staat moest de mensen hun verantwoordelijkheden teruggeven, zei hij herhaaldelijk. Je moest niet alles van bovenaf willen regelen maar het aan de burgers zelf over laten. Het klonk mooi en vroom maar de klankkleur leek erg op die van het kabinet: de mensen zeggen dat ze het zelf maar uit moeten zoeken.

Verhagen had het niet over een gemeenschappelijke verantwoordelijkheid op het niveau van een dorp, een wijk of een gemeente. Hij bedoelde persoonlijke verantwoordelijkheid. Eerst benoem je de problemen van de burgers, daarna schuif je de oplossing af op burger zelf met een beroep op de subsidiariteit. Het was een kale kerstboom en het bleef een kale kerstboom ook toen Verhagen hem vol had gehangen met joods-christelijke ballen.

We begrijpen je. Doe nu je best om het zelf op te lossen. Dat is het nieuwe antwoord van het CDA.

Zou dat extra stemmen opleveren? Eerder zal Verhagens medelimburger uit Venlo er garen bij spinnen.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (95)