493
13

directeur WISE

Peer de Rijk
13.06.66
Vader van twee kinderen (14 en 18)

Werd in 1980 als kleine jongen van 14 actief tegen kernenergie. Eerst in de Deventer basisgroepen tegen kernenergie, daarna steeds meer landelijk, in verschillende organisaties en verbanden. Eerste actie; de blokkade van Dodewaard, drie dagen, 1980.

1983 - 1990
Als organisator betrokken bij tientallen directe acties tegen kernenergie in Nederland. Organisatie van blokkades, bezettingen, debatten, publicaties, kleine en grote, ludieke en stevige directe acties, manifestaties en demonstraties tegen Borssele, Dodewaard, UCN Almelo, dumpingen van kernafval in de Noordzee, transporten radioactief materiaal door Nederland et cetera. Maar ook acties tegen Shell in Zuid-Afrika, het militair-industrieel complex en voor het milieu. Betrokken bij oprichting Nationale Milieu Actie, Landelijk Platform Tegen Kernenergie, Basisgroepen tegen kerngeweld en militarisme, internationaal congres radicale antikernenergiegroepen uit heel Europa.

1990 - 1996
'Energiecampaigner’ bij Vereniging Milieudefensie. Verantwoordelijk voor organisaties van al het klimaat -en energiewerk; lokaal, landelijk en internationaal. Ontwikkeling van toolkits voor lokale groepen, woordvoerder kernenergie voor Milieudefensie en Friends of the Earth Europe. Betrokken bij oprichting Klimaatverbond. (Nederland en Europees)Organisatie van landelijke actiedag ‘Amersfoort aan Zee’ en campagne ‘Schep nieuwe wegen weg’. Een jaar als ‘campaigner’ lid geweest van het ‘Vliegverkeerteam’ van Milieudefensie met organiseren van acties tegen de uitbreiding van Schiphol als belangrijkste taak

1997 - 2000
Campagnemedewerker kernenergie voor WISE International, in Amsterdam. Verantwoordelijk voor projecten in Azië, eerste woordvoerder WISE, ontwikkeling educatieve materialen, fondswerving. Veel gereisd naar Korea, Thailand, Taiwan, Filippijnen en Rusland

2000 – heden

Directeur WISE


• 2003- 2009 Bestuurslid Vereniging Milieudefensie (Friends of the Earth Netherlands)
• 1998- 2004 Bestuurslid XminY fonds
• 2004-2007 Bestuurslid Woonwerkvereniging WeeGee
• 2001 – 2005 Bestuurslid Stichting RWW

De laatste uren gaan in, het wordt spannend

Zou het dan toch lukken?

De stad gromt, de helikopters wapperen over de hele stad, 2 Greenpeace-activisten zijn binnengedrongen bij het diner van het Deense koningshuis met de tekst ‘politicians talk, leaders act”. Geweldig!

Vannacht tot 3 uur via wat schermen en email-tjes van de paar mensen die er nog binnen zitten vanuit ngo-hoek de gebeurtenissen gevolgd. De Australiese premier was goed, Tuvalu was natuurlijk goed, -vooral omdat ze consequent ingingen tegen de anti-amerika oorlosgretoriek van de Sudanese vertegenwoordiger van de G77. Die man moeten ze echt dumpen – misschien doen een aantal verstandige Afrikaanse landen dat vandaag alsnog – dan komt er echt ruimte. De laatste uren gaan in, het wordt spannend en er is een groeiend optimisme dat er afgesproken wordt dat we onder de 2 graden opwarming moeten blijven, en dat er vanaf 2010 voldoende geld wordt vrijgemaakt voor ‘het zuiden’. Om onder die 2 graden te blijven gaan de BRIC-landen zeker ook meedoen met verplichtingen.

Geef een reactie

Laatste reacties (13)