Laatste update 15:14
2.856
41

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

De lange arm van Den Haag

Nederland heeft geen geduld met mensen die ten onrechte bijstand ontvangen. Als zij tegen de lamp lopen, worden zij zwaar aangepakt

De gemeente Den Haag wil meer en effectiever onderzoek doen naar vastgoed in Turkije, Marokko en andere buitenlanden om te zien of dit wellicht in handen is van bijstandsgerechtigden in Nederland. Pas nog hadden zij een echtpaar te pakken met huizenbezit in Istanboel. Dat moet nu 160.000 euro terugbetalen. Daarom denkt men erover een particulier bureau in de arm te nemen dat in het buitenland kan speuren, zo blijkt uit het AD. Het gaat niet alleen om villa’s of hotels maar ook om vakantiehuisjes.

Den Haag
cc-foto: AJEL

Dit bericht zal in brede kring ongetwijfeld met genoegdoening worden ontvangen. Het past immers in een oude traditie: ooit kwam het armbestuur de linnenkasten inspecteren om te zien of je wel behoeftig genoeg was. Nederland heeft geen geduld met mensen die ten onrechte bijstand ontvangen. Als zij tegen de lamp lopen, worden zij zwaar aangepakt. De taakstraf is nog het minste. De betrapte bijstandsgerechtigde houdt aan zijn misstap een schuld over die zelden terug te betalen valt en voor schuldsanering komen zij ook niet aanmerking.

Toch valt er bij dit alles een kleine kanttekening te maken. Heel veel mensen die geloven dat frauderende bijstandsgerechtigden de hele samenleving ondermijnen, zijn ook bang voor de lange arm van Erdogan. Zij vrezen dat de president van Turkije zich hier met de gang van zaken bemoeit en bovendien probeert mensen met zowel een Nederlands als een Turks paspoort te controleren en in de gaten te houden. Koning Mohammed van Marokko wordt hierop ook aangesproken maar veel minder omdat hij hier te lande veel minder bekend is dan het praatgrage staatshoofd in Ankara.

Wij vinden het aan de andere kant hoogst normaal als Nederlandse overheden opdracht geven om in het buitenland – op het grondgebied dus van een soevereine staat – allerlei speurwerk te verrichten om verdachten dan in ons land op te pakken en te bestraffen. Dat is nog een overblijfsel uit de koloniale tijd, toen Europese mogendheden dachten dat zij uit naam van God en/of de beschaving het recht hadden om zich overal in andermans binnenlandse aangelegenheden te mogen mengen. Begrijp me niet verkeerd: er is niets tegen om bezitters van vastgoed vragen te stellen als zij bijstand krijgen. Een bijstandstrekker met een stacaravan in Nederland komt er ook niet mee weg. Maar besef wel waar je mee bezig bent. En wat het allemaal betekent voor ándere discussies. Over de lange arm van Den Haag bijvoorbeeld.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (41)