Laatste update 18:27
2.759
18

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

De les die Trump de wereld nalaat: Betalen is voor de dommen

'Trump heeft de fiscus misleid en hij is er nog trots op ook'

Ondanks het feit dat hij aan de belastingen verliezen heeft opgegeven tot een miljard dollar, sliep Donald Trump nooit onder een brug. Deze woensdag twitterde de POTUS waarom. Alle vastgoedmagnaten deden dat, deelde hij mede. Je stelde je financiële situatie zo ongunstig mogelijk voor. Het was een sport.

Trump heeft de fiscus misleid en hij is er nog trots op ook. En dat in een land waar elke politicus uit en te na wordt gescreened door de media om erachter te komen of hij wel eens een wietje heeft gerookt of hoewel getrouwd een lapdance bestelde in een striptent.

Met zijn trots zelfingenomen tweet heeft Trump de zoveelste slag toegebracht aan de fiscale discipline, niet alleen in zijn land maar ook elders. Wie moet niet denken aan de faciliteiten die Nederland magnaten biedt om in hun eigen land de belastingen te ontwijken. En tegelijkertijd aan de spotjes die Jan Lul aanmanen om toch vooral tijdig zijn aangifte te doen omdat anders boetes volgen. We hebben het meeste al voor u ingevuld maar u blijft zelf verantwoordelijk voor de juistheid van de gegevens en oh foei als u de boel belatafelt. De boetes zijn niet mis, vooral als je geen gewiekst fiscaal jurist kunt betalen.

Het zal voor rechts Nederland allemaal een reden te meer zijn om Donald Trump op het schild te blijven hijsen. Hij is immers hun morele standaard. Daar staat hij, de kampioen van de gewone man, de gesel van de elite, de held van de ploeteraars die al dat opgeprikte volk keer op keer een poepie laat ruiken. Is hij niet geweldig? Draagt hij niet virtueel ons gele hesje? Zijn niet Thierry Baudet, Theo Hiddema en Martin Bosma zijn schildknapen?

Trump heeft maar een waarde: betalen is voor de dommen. Ook zei de grote filosoof en cultuurcriticus W.C. Fields ooit: never give a sucker an even break.

Bekijk hier de hele film.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (18)