6.021
206

eindredacteur Joop

Francisco van Jole is journalist en eindredacteur van Joop.
Verder is hij politiek commentator bij De Nieuws BV en presentator van Draad, een politieke talkshow in Arminius te Rotterdam.

De les van Lucassen

De ware reden waarom Wilders 'even moet nadenken'

Het is vrijdagmidddag en inmiddels worstelt Wilders al 48 uur met de Lucassen-crisis. ‘Ik moet even nadenken’ zei Wilders. ‘Niet over een nacht ijs gaan’. Dat klinkt als redelijk, om niet te zeggen als een echte Haagse politicus. Maar is het ook waar? Nee, natuurlijk niet. Wilders weet wat hem te doen staat maar kan het niet. De PVV-leider wordt geconfronteerd met z’n grootste zwakte, namelijk dat hij de sterke man is. In z’n eentje.

Lucassen wil niet weg. De man verdient als Kamerlid een inkomen dat hij in de maatschappij vermoedelijk nooit meer langs legale weg gaat verkrijgen. Moet hij dat vrijwillig opgeven? Zijn leven in de maatschappij is dan voorbij. Een op straat gezette ontuchtpleger, dat is zijn toekomst. 
Het hoeft niet. Hij kan uit de PVV-fractie stappen, zich afsplitsen. Dat is niet onaantrekkelijk. Gaat hij zelfstandig verder dan krijgt hij er nog een fractie-assistent en wat extra geld bij. Probleem voor Wilders en zijn handlangers in het kabinet is dat de gedoogmeerderheid van 1 zetel daarmee verdwijnt. Einde project Rutte-Verhagen. Dus verkeert het lot van de regering nu in handen van een man die zijn buren terroriseerde, ontucht pleegde en loog over zijn verleden.
In een normale partij, zoals het CDA, zou iemand als Lucassen bij weigering uit de partij gezet worden. Precies het machtsmiddel waarmee Ferrier en Klink onder druk zijn gezet en waarvoor ze zijn gezwicht. 
Maar de PVV heeft geen leden, Wilders is het enige lid.  Vanmiddag twitterde de Rotterdamse SP-politicus Theo Coskun: “Jammer dat Lucassen niet geroyeerd kan worden als PVV lid.”
Daarmee wordt ineens duidelijk wat voor blunder Wilders heeft begaan door van de PVV een eenmanspartij te maken. Hij wil de macht met niemand delen maar daardoor heeft hij als puntje bij paaltje komt ook geen macht meer over anderen.
Ja, de affaire Lucassen toont wat voor onbetrouwbare partij de PVV is. Maar het toont vooral hoe krachtig de democratie is en hoeveel voordeel het heeft om democratisch te opereren. Benieuwd of Wilders zelf die les er uit trekt.

Geef een reactie

Laatste reacties (206)