Laatste update 10:01
4.088
78

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

De lokzang van Edith Schippers en de val voor GroenLinks

Het is de bedoeling om Jesse Klaver te paaien met milieubeloftes waarna hij concessies moet doen op de rode punten in zijn programma

cc-foto: John S. and James L. Knight Foundation

Schone nacht, o liefdesnacht

De val voor GroenLinks is gezet. Mevrouw Edith Schippers heeft extra dagen nodig om Jesse Klaver zo te bedwelmen dat hij geen weerstand meer kan bieden.

De stijve hark Buma heeft het nog niet goed door maar de buigzame VVD begrijpt het spel volledig. Ineens wordt een oude brochure van Rutte weer opgegraven waarin hij pleit voor een groen rechts. De VVD kan op momenten kameleontisch genoeg zijn om een groene kleur aan te nemen. Er vallen bovendien genoeg maatregelen te nemen die een milieuvriendelijk karakter dragen zonder dat zij de maatschappelijke orde en de bezitsverhoudingen fundamenteel aantasten. En als het bij de nationale democraten van Halbe Zijlstra aan denkkracht ontbreekt, dan is D66 ongetwijfeld bereid om in die lacune te voorzien.

Edith Schippers is net de verleidelijke Giulietta uit Offenbachs opera Hoffmanns Vertellingen. Haar omhelzingen hebben een prijs: je spiegelbeeld. Jesse Klaver krijgt nu de bacarole te horen waarmee Giulietta het toneel betreedt. Schone nacht, o liefdesnacht. Zal hij zijn spiegelbeeld opofferen aan de bedwelming van de macht en de illusie iets te kunnen veranderen? In de opera is het de gnoom Dappertutto die de schaduw graag wil hebben en daarom Giulietta een grote set diamanten biedt om haar spel te spelen. De vergelijking met Alexander Pechtold ligt hier voor de hand.

Het is de bedoeling om Jesse Klaver te paaien met milieubeloftes waarna hij concessies moet doen op de rode punten in zijn programma: denk aan vrouwenemancipatie, denk aan het behoud van sociale voorzieningen. De rechtse partijen zullen ongetwijfeld tot wat groen ogende fiscale verschuivingen bereid zijn om zo de vervuiler te laten betalen. Dat wordt dan de consument die de goedkopere supermarkten bezoekt en niet om in plastic verpakte artikelen heen kan omdat het biologische of onverpakte alternatief zo ook al gewoonweg te duur is. Daartegenover zullen echter verlagingen van ándere belastingen staan die juist de werkgevers goed uitkomen. En GroenLinks krijgt vrij baan in het verbannen van oude auto´s. Let maar op. Allemaal dingen waarvan de kleine man snel zal denken dat ze juist hem geld kosten.

Als GroenLinks concessies doet op zijn sociale programmapunten, dan zal Jesse Klaver onmiddellijk de weg van Samsom en de PvdA opgaan. Dan wordt de herrezen partij bij de volgende verkiezingen gedecimeerd zoals trouwens ook al in 2012 gebeurde, toen Jolande Sap door al te enthousiaste gedoogsteun aan het door de PVV verlaten kabinet Rutte 1 de partij bijna liquideerde.

Het lot van Jolande, dat moeten Jesse Klaver en zijn kersverse fractie zich goed in herinnering roepen als er een aanbod wordt gedaan, dat zij op het eerste gezicht niet kunnen weigeren.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (78)