2.630
120

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

De loze dreigtweets van Geert Wilders

Een kinderhand is gauw gevuld

Geert Wilders heeft het begrip “dreigtweet” een nieuwe dimensie gegeven. Zo nu en dan geeft hij ministers in maximaal 140 tekens een sneer. Het jongste slachtoffer is Jan Kees de Jager, die Griekenland voor een faillisement wil behoeden.

De gedoger twitterde:

Eerst 4,7 mld belastinggeld, nu zijn onze pensioenen aan de beurt. De Grieken vreten ons langzaam kaal. De Jager kijkt toe! Tijd voor actie!

Daar kan de coming man van het CDA het mee doen. Hij is voor de laatste maal gewaarschuwd. De komende dagen zullen politieke commentatoren deze dreigtweet uitgebreid analyseren. Hoe zwak staat het kabinet? Wat zijn de kansen dat Wilders de stekker eruit trekt, zoals dat tegenwoordig heet. Moet Jan Kees De Jager nu op zijn tellen passen?

Het antwoord is kort en duidelijk: De Jager hoeft zich nergens druk over te maken. Wilders zal alleen frontaal tegen het kabinet of een bewindsman in gaan als hij weet dat er uit de oppositie een vervangende stekker komt die ervoor zorgt dat de motor van Rutte I blijft draaien. Dat zal in het geval van de steun aan Griekenland zeker gebeuren. Andere partijen, D66 en de PvdA, bijvoorbeeld, leveren de voor een meerderheid benodigde stemmen als Wilders en zijn trouwe fractie zich tegen verdere ondersteuning van Griekenland blijft verzetten. Dat wéét Wilders ook en daarom stuurt hij zo’n dreigtweet. Die heeft niet de bedoeling om Jan Kees de Jager bij de les te houden maar om het applaus te halen van heel rechts Nederland zoals zich dat bijvoorbeeld manifesteert in de comments van de Telegraaf, van Elsevier en zo straks gegarandeerd ook hieronder.

Als het om zaken gaat waarvoor de oppositie het kabinet nooit in de lucht zal houden zoals de bezuinigingen op de kinderopvang, stuurt Wilders géén dreigtweet de wereld in. Dan geeft hij niet thuis. De ouderen onder ons herinneren zich nog wel “mooie”  Barend Biesheuvel, de leider van de Antirevolutionaire Partij. Die loste altijd zogenaamd schoten voor de boeg van het kabinet De Jong, dat hij als puntje bij paaltje kwam altijd steunde. Mijn vader zaliger zei daarvan: “Een kinderhand is gauw gevuld”. Zo is het ook met Wilders’ loze dreigtweets.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (120)