4.538
150

Columniste

Debby van den Bergh is schrijfster en auteur van de roman 'Vlucht naar Curaçao' en de kindergedichtenbundel 'Gediggies' waarvan de volledige opbrengst naar Stichting Kika is gegaan. Daarnaast zijn publicaties van haar hand zijn te lezen in de verhalenbundels 'Oma waait uit en andere Haagse verhalen', 'Mooie kerst achter de duinen', 'Haagse humor bestaat niet?', 'Puur Gelul' en 'Hemels Genot'. Ook zijn er gedichten van Debby opgenomen in de gedichtenbundels '‘Poëzie op Pootjes 2, 3 en 4’, ‘Mooi weer wolken’, ‘Mijn mooiste gedicht’, ‘Huilend in Den Haag’, ‘De vrede van Den Haag’, ‘De zee is van iedereen’ en ‘Lokale liefde’.

De macht van monster Monsanto

Misschien moeten we dit keer maar eens níet overgaan tot de orde van de dag

Wat mij de laatste tijd opvalt en verbaast, is het feit dat we van de ene op de andere dag onze verontwaardiging over een onderwerp kwijt lijken te zijn. Dat zal niet voor iedereen gelden, maar ik lees vrij weinig over bootvluchtelingen en de daarmee gepaard gaande verontwaardiging. Is het probleem dan opgelost? Nee, helaas niet, maar er zijn zoveel zaken waar we ons druk over maken dat de intrieste berichtgeving over bootvluchtelingen alweer oud nieuws is.

Zo ook de ergernissen over de graaicultuur. Als bekend wordt dat er wéér onterecht een vette bonus cadeau is gedaan aan iemand die die vette bonus niet alleen niet nodig heeft, maar ‘m zeker ook niet heeft verdiend, dan ontstaat er een lawine aan verontwaardigde reacties op social media. Maar na een paar dagen zwakt dat af en gaan we over tot de orde van de dag, die vooral bestaat uit smartphones, I-pads en series kijken op Netflix. Tot de volgende ergernis. Niet dat er geen bewegingen gaande zijn die oproepen om onze krachten als burgers te bundelen; maar de verontwaardiging blijft nog net effe niet lang genoeg nagalmen om collectief tot actie over te gaan.

Nieuwsberichten die bij mij verontwaardiging oproepen gaan over het bedrijf Monsanto. Het Amerikaanse miljardenbedrijf Monsanto is al jaren bezig om in Europa patenten te krijgen op groenten en zaden. Niet alleen geld speelt hier een belangrijke rol; vooral onze gezondheid.

Op 8 juli jl. is in het Europees Parlement na stemming besloten de onderhandelingen over het vrijhandelsverdrag TTIP door te laten gaan. Voor zover ik deze materie begrijp, is dit goed nieuws voor Amerikaanse bedrijven zoals Monsanto, en slecht nieuws voor ons.

Als er een vrijhandelsverdrag komt (en gezien de macht van en druk die Amerika uitoefent is dat niet ondenkbaar), dan wordt de im- en export eenvoudiger. Amerikanen willen bijvoorbeeld producten op onze markt brengen die nu nog verboden zijn. Zoals chloorkippen (kippen gewassen in chloor om bacteriën te doden, nu verboden in Nederland), hormoonvlees en genetisch gemodificeerde gewassen. Daarnaast willen ze ook gaan boren naar schaliegas, hetgeen ook verboden is in Europa.

Maar nog even over die genetisch gemodificeerde gewassen, je zou er zo overheen lezen.  Klinkt ook erg oninteressant, maar ik zal er een voorbeeld van geven.

Neem broccoli. De Europese regelgeving omzeilend, heeft Monsanto patent weten te leggen op deze groente die van zichzelf zoveel gezonde eigenschappen heeft dat het wordt aangeraden het regelmatig te eten.

Monsanto heeft echter andere plannen. Ze bewerken de genetische eigenschappen van broccoli dusdanig dat deze resistent wordt voor het sterke landbouwgif glyfosaat. Glyfosaat is een bestrijdingsmiddel dat op de markt is gebracht onder de naam Roundup. Het is zo giftig dat het wordt afgeraden om je tuin er onkruidvrij mee te maken als er ook huisdieren rondlopen.

Goh. Monsanto bewerkt de broccoli zo dat straks van deze Roundup nog veel meer over ons struikje broccoli kan worden gespoten. En dat zal best gebeuren, want anders krijgen ongedierte, onkruid en ziekten vrij spel. Maar door wie wordt Roundup eigenlijk gemaakt?

Monsanto dus. Wat een toeval. Dus Monsanto maakt dankzij het patent de groente broccoli resistent voor gif, zodat er meer gif nodig is. Ja, inderdaad, Monsanto’s gif Roundup. En daar verdienen ze uiteraard erg veel geld mee.

Maar waarom hebben onze vertegenwoordigers in het Europees parlement de onderhandelingen over het vrijhandelsverdrag, dat deze wantoestanden mogelijk gaat maken, dan niet tegen gehouden? Wij mogen er toch vanuit gaan dat zij, door ons gekozen, waken over onze  gezondheid, die van onze kinderen en onze kleinkinderen? Helaas, er was een meerderheid die vóór heeft gestemd op deze toekomstige verkrachting van ons milieu. Het economische belang kreeg voorrang op onze gezondheid van VVD, CDA, D66, SGP en Christenunie. PVV onthield zich van stemming, die heeft geen mening.

Als bedrijven als Monsanto de kans krijgen, en die kans is angstaanjagend groot, dan blijkt wederom dat de mens in staat is tot zelfvernietiging. En ik zou bijna denken, ‘dat is misschien maar beter ook’.

Misschien moeten we dit keer maar eens níet overgaan tot de orde van de dag.


Laatste publicatie van DebbyvandenBergh

  • Vlucht naar Curaçao

    Roman

    2015


Geef een reactie

Laatste reacties (150)