1.185
0

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variƫrend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

De mannengriep?

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag over de vraag of mannen meer last hebben van griep dan vrouwen

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Hebben mannen meer last van griep dan vrouwen? Je zou het geloven als je het interview met Dr. Amanda Ellison van de Durham Universiteit in de Britse krant the Telegraph leest.

Zij maakt zich op slag populair bij de mannen in het Verenigd Koninkrijk, want ze lijkt te bevestigen dat er zoiets als de mannengriep bestaat. Dat idee kwam in 2009 in de wereld omdat onderzoekers bij muizen hadden aangetoond dat het vrouwelijk hormoon oestrogeen een gunstige invloed op het afweerapparaat heeft en dat daardoor een man dus steviger aan de griep lijdt. Het bleek onzin. Ben Goldacre (op twitter @bengoldacre), schrijver van twee prachtige boeken – Bad Research en Bad Pharma – toonde aan dat zoiets bij mensen nooit is aangetoond en dat je daarom maar niet zo maar mag concluderen dat er zoiets als mannengriep bestaat. Er is geen bewijs voor het echt bestaan van een mannengriep.

De mannengriep bleef een beetje hangen in het collectief geheugen van mensen die vaag iets gehoord hebben, maar niet door hebben hoe het precies zit.

Zaken zoals dat de derde maandag van januari – Blue Monday- de meest deprimerende dag van het jaar is, dat je van blote voeten op het koude zeil blaasontsteking krijgt, dat lijnen goed voor je gezondheid is en dus ook het bestaan van de mannengriep.

Het onderzoek van Amanda Ellison is echter de volgende stap in het debat over de mannengriep. Ze stelt dat als je immuunsysteem onder druk komt de preoptische nucleus zorgt voor verhoging van de lichaamstemperatuur om het onaangenaam te maken voor micro-organismen. Nu is die pre-optische nucleus groter bij mannen dan bij vrouwen waardoor er meer warmtereceptoren op zitten. Daardoor is de koorts bij mannen hoger dan bij vrouwen en voelen ze zich beroerder. Het is echter wel een vrij grote stap van de neurowetenschappen naar de mannengriep.

Het artikel in de Britse krant is links en rechts overgenomen en maakt een ware triomftocht over de wereld: ‘De mannengriep bestaat echt!’ Voorzichtige commentatoren zoeken een middenweg bij het vergelijken van het mannenleed met vrouwenleed. Vrouwen hebben vaker griep (omdat ze het gemakkelijker via de kinderen oplopen) dan mannen, maar als die mannen het dan krijgen hebben ze er meer last van.

Ziek zijn, je overgeven aan je lichamelijke gesteldheid, of je juist verzetten en je een flinke vent of meid tonen, het speelt zich veel meer in de hoofden van mensen af dan we denken, maar daar hebben neurowetenschappers nou net weer weinig verstand van.

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Het vorige weetje:
De ‘stijve bovenlip’ en kanker

Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (0)