680
17

Europarlementariër Verenigd Links

Kartika Liotard (1971) is Europarlementslid sinds 2004. Tot juni 2010 was zij dat voor de Socialistische Partij. Na een intern conflict besloot ze toen verder te gaan als onafhankelijk parlementariër. Liotard is lid en ondervoorzitter van de GUE/NGL, de 35 leden tellende fractie van Europees Verenigd Links. Liotard is vicevoorzitter van de parlementaire intergroepen over Ouderen en Dierenwelzijn. Verder is zij lid van de commissie Milieubeheer, volksgezondheid en voedselveiligheid en plaatsvervanger in de commissies Ontwikkelingssamenwerking en Rechten van de vrouw en gender-gelijkheid. Voor het Europees Parlement verzorgt zij het officiële contact met de EU-voedselveiligheidsorganisatie EFSA. Liotard was tot haar verkiezing teammanager juridische zaken bij Laser (ministerie van LNV). Daarvoor werkte zij voor de wetswinkel in Nuth. Tussen ’96 en ’98 was ze bestuurslid van de SP-Westelijke Mijnstreek en daar verantwoordelijk voor de SP-Hulpdienst. In 2009 verscheen 'Poisoned Spring', een boek van haar en Steve McGiffen over privatiseringen in de watersector.

De meeste dierenwelzijnpraatjes zijn nep

Vrijwel alle politici hebben hun mond vol van 'dierenwelzijn', maar wie stemt er ook daadwerkelijk naar?

Hoe gaan we ervoor zorgen dat dieren in de EU op een fatsoenlijke manier behandeld worden? Het Europees Parlement heeft erover nagedacht en stemt aanstaande dinsdag over de EU-dierenwelzijnstrategie 2012-2015. Vrijwel alle politici en politieke partijen hebben hun mond vol van ‘dierenwelzijn’. Maar wie stemt er ook daadwerkelijk naar?

Staatssecretaris Henk Bleker (landbouw, CDA) uitte vorige week al zijn teleurstelling over de EU-plannen, die volgens hem niet diervriendelijk genoeg zijn. Bleker pleitte ervoor om transport van slachtvee maximaal 8 uur te laten duren. Ondertussen stemden zijn Christendemocratische partijgenoten uit het Europees Parlement de 8-uurslimiet echter weg in de landbouwcommissie.

Meer dan 1 miljoen burgers hebben tot nu toe hun handtekening gezet voor de zogenaamde 8-hourscampagne. Ook zij vinden dat dieren niet langer dan acht uur op elkaar gepropt, zonder voldoende drinken of eten en vaak bij extreme temperaturen vervoerd mogen worden naar het slachthuis. Gezicht van de 8-hourscampagne is Dan Jorgensen, een Deense sociaaldemocraat.

Toen ik gisteren via een procedurele truc de 8-uurslimiet terug bracht in het voorstel waarover het volledige Europees Parlement volgende week stemt, gaf vrijwel niemand thuis. Niet de Christendemocratische fractie van Bleker, en zelfs niet de sociaal democraten van 8-hours-gezicht Jorgensen. “We steunen het wel, maar er is een compromis gesloten in de landbouwcommissie.” Het voorstel mede indienen kon dus écht niet. Zelfs enkele liberale parlementsleden belden mij op met de mededeling dat ze het voorstel sympathiek vinden, “maar vanwege partijdruk niet kunnen tekenen”. Slechts mijn eigen Europese fractie, Verenigd Links, en enkele Groenen ondertekenden – op eigen titel – op voorhand mijn voorstel. Vreemd, want begin dit jaar steunden 395 van de 754 Europarlementariërs wél een symbolische verklaring voor een  8-uurslimiet.

Naast een 8-uurslimiet bevat mijn alternatief voorstel overigens ook een verbod op kloonvlees en kloonmelk. Veel kloondieren komen mismaakt, ziek of dood ter wereld. Dat soort dierenmishandeling is naar mijn mening volstrekt ongeschikt als middel voor voedselproductie. Ook daarmee is “in principe” een meerderheid van het Europees Parlement het eens.

Laten we hopen dat “de principes” dinsdag tijdens de plenaire stemming in Straatsburg de doorslag geven en niet de vage partijcompromissen en economische belangen, waarover niemand het heeft, maar waarnaar wel wordt gehandeld. De dierenwelzijnspraatjes vanuit het politieke midden zijn anders wel erg goedkoop en bovendien nep.

Geef een reactie

Laatste reacties (17)