6.704
108

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

De meeuw en de vlag van de PVV

Er is ophef ontstaan rond de oranje wit blauwe vlag die de fractieburelen van de PVV op het Binnenhof schijnt te sieren

Dit zogenaamde oranje-blanje-bleu werd in de jaren dertig door de NSB geannexeerd en staat sindsdien dan ook in een politiek zeer kwade reuk. Dat is dan de tweede overeenkomst in symboliek. Net als de PVV voerde de NSB de meeuw als symbool.

Is dat bewust? Dat is moeilijk voorstelbaar, want als ze bij de PVV w i s t e n dat ze op deze manier de toon en de klankkleur van de Nederlandse landverraders navolgden, dan hadden ze vast voor iets anders gekozen. PVV-ers zijn namelijk niet gek en evenmin dom. Het zou een onderschatting zijn om ze lager in te schatten.

Nee, dat oranje blanje bleu en die meeuw in het logo geven er hoogstens blijk van dat de partijleiding het geschiedenisonderwijs niet met vrucht gevolgd heeft, voor zover daar natuurlijk nog iets van over is gebleven in het voortgezet onderwijs. Het komt wel meer voor voor dat mensen uit verschillende tijden op hetzelfde idee komen. Geloof gerust: de PVV-leiding heeft geheel zelfstandig voor vlag en meeuw gekozen.

De keuze voor de meeuw geeft er wél blijk van hoe slecht de PVV op de hoogte is van de werkelijke situatie in het land. Wat zijn meeuwen immers voor beesten? De bewoners van de volkswijken en de ghetto’s weten er alles van. Meeuwen zijn ondanks hun gedistingeerd uiterlijk smerige schreeuw- en schijtbeesten. Zij verzuren het leven van Henk en Ingrid. Zij killen de jonge eendjes in de vijver. Zij pikken de vuilniszakken open om daar eetbaars uit te halen. Zij vormen de maffia van het vogelrijk. Twee weken terug zag ik op de markt, hoe zo’n meeuw een oude meneer met veel geschreeuw net zo lang bedreigde tot hij wegging van het bankje bij tramlijn 1 waarop hij vermoeid had plaatsgenomen: er lagen namelijk stukjes kibbeling onder.

Zo zijn meeuwen.

Update 12.00 uur

De vlaggen zijn weg voor de PVV-ramen en Hero Brinkman is daar blij mee. Maar hij brengt de ‘prinsenvlag’ wel in verband met de watergeuzen. Hier is een latere artists impression van wat de watergeuzen deden met negentien priesters die zij in Den Briel te pakken kregen. Zij zijn tegenwoordig bekend als de negentien heilige martelaren van Gorcum. Meer hier en hier.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (108)