915
3

Burgemeester van Arnhem

Ahmed Marcouch was tot 2017 Tweede Kamerlid voor de PvdA. Hij volgde het Individueel Technisch Onderwijs (ITO) en de mts. Na de middelbare school werkte hij tien jaar bij de Amsterdamse politie, waarvan de laatste vijf jaar als brigadier. Hij had een baan als leraar maatschappijleer aan het ROC en was procesmanager jeugdbeleid van de Gemeente Amsterdam. In april 2006 werd hij stadsdeelvoorzitter van Slotervaart. In maart 2010 werd hij met twaalfduizend voorkeur stemmen gekozen in de gemeenteraad. Toen hij op 17 juni bovendien gekozen werd als Tweede Kamerlid, moest hij op 8 september 2010 zijn zetel in de gemeenteraad opgeven.
Op 1 september 2017 werd Ahmed Marcouch geïnstalleerd als burgemeester van Arnhem.

De mensenredders van de flatbrand

Zij deden in het vuur en de rook waar zij hun hele beroepsleven al voor oefenen en nu dalen de beelden in hun geest

cc-foto: Mark Vletter

De hulpverleners, de derde dag na het drama in de flat zoek ik ze op – de politieagenten, de brandweerlieden en de hulpverleners van de ambulances. Dat was gisteren en ik tril nog na. Waar de meesten onder ons instinctief een stap naar achteren zetten, doen redders juist welbewust de stap naar voren, met risico voor hun eigen leven. Dat is het devies en ook hier was het waar.

Vervolgens stonden wij samen stil bij de ramp van de jaarwisseling aan het Gelderseplein.
Zij deden in het vuur en de rook waar zij hun hele beroepsleven al voor oefenen en nu dalen de beelden in hun geest. Ook voor hen wordt het de kunst dit goed te verwerken, voor henzelf, voor hun families en voor ons, want dankzij helden als zij kunnen wij in vertrouwen leven, werken, leren en ook wonen. Waar het mis gaat, vechten zij voor de levens van de slachtoffers en brengen ons in veiligheid.
Op het Gelderseplein is de ellende nog lang niet voorbij. Wel kunnen de flatbewoners gelukkig sinds de tweede dag al de noodlift nemen, sommigen moeten naar de negende verdieping. Ik merk dat de medewerkers van Vivare dit hele weekend doorwerken om alle bewoners huis aan huis te kunnen bezoeken. Zoals ook de brandwachten en de slachtofferhulp er dagelijks voor hen zijn.
Ik heb voor u een verzoek van de familie, ook voor de journalisten. De familie ziet uw belangstelling en betrokkenheid. Het troost hen en zij vragen er uw begrip voor dat zij niet publiekelijk reageren. Want de familie heeft een grote behoefte aan rouwen in stilte met familie en naasten. Dus gaat u alstublieft prudent en terughoudend om met informatie over hen; dit is één van de belangrijkste dingen die u nu kunt doen, geef deze familie de ruimte voor hun volgende stap.

Geef een reactie

Laatste reacties (3)