1.927
63

Redacteur Spunk.nl

Stan Putman (1994) zit in zes gymnasium en is schrijver voor Spunk en VPRO Dorst. Hij is geïnteresseerd in media, reizen en filosofie. Daarbuiten is hij ook nog gewoon een puber. Zijn eigen website is www.stanputman.nl.

De Mensentuin

Stel je eens voor wat een chaos er zou ontstaan als al die mensen moesten samenleven

“Papa! Papa! Mag die Somaliër een likje?”, vraagt dochter meerkoet, terwijl ze het ijsje in haar plakkerige vleugels al bijna door het hek steekt.
“Nee natuurlijk niet! Ze worden over twee weken pas weer gevoerd,” spreekt vader. “Bovendien hebben al die zwartjoekels hiv, dus kijk maar uit!”

Het is een mooie zomerdag en de familie meerkoet is lekker een dagje weg. Alles is tot in de nopjes geregeld. Moeders heeft allerlei lekkere broodjes gesmeerd met palingjam en ansjovisworst en paps heeft een leerzame route langs alle freaks, etnische minderheden en andere curiosa uitgestippeld. Het zonnetje schijnt en het is nog niet zo druk.

Als eerste staat de gothicgrot op het programma. Vandaag zou de nieuwe gothicbaby voor het eerst aan het publiek getoond worden! Via een fokprogramma dat samen met de mensentuin in Zürich is opgezet is het gelukt om een raszuiver mensenkind op de wereld te zetten. Alle aanwezige dieren smullen van het plaatje van de baby die wellustig aan de fles geitenbloed van zijn moeder zuigt. Wanneer een eekhoorn echter een foto maakt met flits schieten de gothics gillend terug in hun holen.

De homoheuvel ligt er verlaten bij. Er loopt nog één flikker van een jaar of 80 rond in een vieze kamerjas. De verzorgers hebben nog geprobeerd hem op te kalefateren met een roze boa en een gouden tanga, maar het mag niet baten. Een verzorger die er toevallig rondvliegt legt aan moeder meerkoet uit dat het fokprogramma onder de homo’s maar niet wil werken. Ze snappen er niks van. Terwijl de familie doorslentert kijkt de oude poot naar een videoband van het Eurovisiesongfestival van 1998. Het is een treurig gezicht.

De familie meerkoet heeft het toch niet echt getroffen met het weer, want vanwege de hoge temperatuur vertonen veel mensen saai gedrag. De Eskimo’s zitten de hele dag verscholen in hun kunstmatige iglo’s, de Spanjaarden verkeren overdag in een constante staat van siësta en de Ramadan zorgt ervoor dat de moslims er uitgeteld bijliggen. Gelukkig loopt er wel een nudist rond die maar wat graag zijn zwans aan de dieren toont. Dochter meerkoet tuit haar snaveltje naast het menselijk geslacht en maakt een foto. Leuk voor op d’r Facebook.

Wanneer de familie na een halve dag mensentuin uitgeput aan één van de picknicktafels gaat zitten om de zelf meegebrachte versnaperingen op te peuzelen komt dochter meerkoet tot een moment van bezinning. Ze begint zachtjes te huilen. Als moeder vraagt wat er is antwoordt ze: “Maar mama, is dat dan niet zielig, al die mensen in van die kleine hokjes?”

“Nee joh, natuurlijk niet! Ze zijn allemaal in gevangenschap geboren, dus ze weten niet beter. Bovendien doet zo’n mensentuin hele goede dingen, ze houden de hokjes immers goed in stand. Denk eens na wat een chaos er zou ontstaan als al die mensen moesten samenleven. Dan zou het pas echt misgaan! Haha, pap! Kun je het je voorstellen? Al die homo’s, moslims, hipsters, Fransen, provo’s, exhibitionisten, christenen, gangsters en Amerikanen bij elkaar? Dan zou er een derde wereldoorlog uitbreken!”, lacht moeder meerkoet terwijl ze een sardientje naar binnen werkt.

“Maar kunnen alle mensen dan niet vredig met elkaar samenleven, mama?”, vraagt dochter geschrokken.  “Een multiculturele samenleving bedoel je? Haha nee, mensen zijn nou eenmaal niet zo beschaafd als dieren lieverd,” zei moeder. “En laten we nu opschieten, de Nederlanders gaan over een kwartiertje zeiken over het weer, daar wil ik graag foto’s van!”

Dit artikel is ook te lezen op Spunk.nl

Geef een reactie

Laatste reacties (63)