2.781
55

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

De mensenverachter Sven Koopmans

'Je moet wel ziende blind en horende doof zijn als je niet beseft, dat die berechting in de regio er op deze manier zeker komt: maar dan met Koerden en vrijzinnige Syriërs in de beklaagdenbank'

Screenshot Koopmans bij Buitenhof

Zondagmiddag vond er bij Buitenhof een debat plaats tussen twee buitenlandspecialisten, Sjoerd Sjoerdsma van D66 en Sven Koopmans van de VVD. Ze hebben allebei een diplomatieke achtergrond en in verband daarmee enige ervaring in het Midden-Oosten. Thema uiteraard: de Turkse invasie van Noord-Syrië.

IS-gevangenen
De oorlog in dat ongelukkige land heeft er weer een nieuw front bij. Allerlei zwaar islamitische milities krijgen de kans om in troebel water te vissen nu de Koerden van de YPG hun handen vol hebben aan de soldaten die Erdogan, zo heeft hij verklaard, allemaal op het voorhoofd wil kussen. Het bewaken van de IS-gevangenen schiet er daardoor een beetje bij in. In de nacht van zaterdag op zondag zijn er al zevenhonderd ontsnapt. Als de Koerden de bewakers van het Al Hol-kamp naar het front sturen, gaan er nog eens 70.000 op de loop.

De YPG heeft op het moment weinig aanleiding om het Westen te ontzien. Ze zouden dat wel eens kunnen doen al was het alleen maar om te laten zien wat er gebeurt als je bondgenoten zo opzichtig verraadt als Donald Trump dat gedaan heeft en – menen zij – in diens kielzog ook de Europeanen. Zij komen immers ook niet verderd dan opzichtig handen wringen en beleefd reageren op de beledigingen uit Ankara.

Deze problematiek lag dus op tafel bij Buitenhof. Sjoerdsma wil dat Nederland zich binnen EU-verband inzet voor stevige maatregelen tegen Turkije. Als D66’er is hij bovendien voor repatriëring van IS-volk met een Nederlands paspoort zodat zij hier berecht kunnen worden. Je zou zeggen: daar stemt die Koopmans, Kamerlid voor een no-nonsense-partij als de VVD van harte mee in. Agressie mag niet worden beloond. Neem op zijn minst krachtige economische maatregelen.

Centjes
Wie dat denkt, vergeet dat de VVD in hoge mate een ondernemerspartij is. Nederland en Turkije zijn belangrijke handelspartners. Stevige maatregelen kosten centjes. Daar wil de VVD dus voor geen meter aan. Tegelijk is de VVD ook een rechts-nationalistische partij die minderheden graag de mantel uitveegt en tot assimilatie aanzet. Althans op het spreekgestoelte. Anders lopen er te veel stemmers weg naar Wilders en Baudet.

Koopmans zat daar bij Buitenhof dan ook behoorlijk klem. Hij meende zich er tussenuit te kunnen wurmen met een eigenschap die je bij veel VVD’ers aantreft: mensenverachting. Ze denken dat de natie voor een belangrijk deel bestaat uit dom volk en dat z i j weten wat dit volk graag wil horen. Koopmans begon met een grenzen dicht light-verhaal zoals de voormalige liberalen dat wel vaker doen als het onderwerp van gesprek niet helemaal lelieblanke mensen betreft. De IS’ers met een Nederlands paspoort mochten nooit maar dan ook nooit naar Nederland worden gehaald. Absoluut niet. Zij hoorden in de regio berecht te worden. Welk thema Sjoerdsma ook probeerde aan te snijden, Koopmans kwam steeds weer terug op die berechting in de regio.

Pandora
Je moet wel ziende blind en horende doof zijn als je niet beseft, dat die berechting in de regio er op deze manier zeker komt: maar dan met Koerden en vrijzinnige Syriërs in de beklaagdenbank en de strijders van kalief Abu Bakr Al-Baghdadi in de rechterstoel. Door de invasie van Erdogan is de doos van Pandora immers opnieuw opengerukt.

Toch bleef Koopmans maar slaan op datzelfde aambeeld van berechting in de regio. Geen mens zal mij ervan kunnen overtuigen dat hij het meende. Die man heeft een diplomatenopleiding achter de rug op het ministerie van Buitenlandse Zaken. Dat is een academicus. Die heeft in het Midden-Oosten gewerkt. Hij ziet zich echter gedwongen de partijlijn uit te dragen en dat is trompetteren als een olifant maar trippelen als een muis, tenminste als het de vrinden geld zou kunnen kosten.

Koopmans weet wel beter maar hij denkt dat de meeste mensen dom genoeg zijn om zijn praatje voor de vaak te geloven. Dat ze denken dat hij en zijn partij er echt met volle kracht in gaan. Ja, je moet toch wel veel verachting voor je medemens hebben als je denkt Nederlanders zo om de tuin te kunnen leiden.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (55)