2.274
26

Emeritus hoogleraar economie

Van 1951 tot 1956 studeerde Heertje economie aan de Universiteit van Amsterdam (UvA). Hij studeerde cum laude af. Hij was van 1964 tot 1999 hoogleraar staathuishoudkunde aan de juridische faculteit van de Universiteit van Amsterdam; vanaf 1997 tot 2006 was hij daar (eveneens) bijzonder hoogleraar in de geschiedenis van de economische wetenschap. Op 3 mei 2006 nam hij afscheid van de Universiteit van Amsterdam waar hij ruim veertig jaar lang had gedoceerd. In 1962 kreeg Heertje bekendheid door zijn boek De kern van de economie. Honderdduizenden zijn ervan verkocht en nog steeds staan nieuwe drukken van dit boek bij sommige scholen op de boekenlijst. Hij heeft vele jaren economie gegeven aan diverse middelbare scholen. Heertje is lid van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen.

De merkwaardige koers van Het Parool en de Volkskrant

Er is een merkwaardige gewoonte in de redactionele kolommen van de dagbladen geslopen.

Enige tijd geleden mocht de hoofdredacteur van de Telegraaf zijn inzichten verkondigen op de voorpagina van het Parool. Toen ik de hoofdredactie van Het Parool wees op het ontstaan van haar krant in de Tweede Wereldoorlog en op het kwalijke gedrag van de Telegraaf in die periode, kreeg ik een opmerkelijke reactie. De huidige hoofdredacteur van de Telegraaf is geboren in 1962, zo werd opgemerkt.

Blijkbaar werd dit al te dwaas gevonden, want in Het Parool van 27 maart, werd de actie gerechtvaardigd met het argument de “hij een publieke figuur is, met een goeie pen en een uitgesproken mening”. Aan die kwalificatie voldoen heel veel bedenkelijke figuren.

Het voorbeeld van Het Parool kreeg navolging in De Volkskrant van 7 april toen een columnist van de Telegraaf uit mocht pakken over zijn “bloedhekel aan links”. Blijkbaar vragen de hoofdredacties van het Parool en De Volkskrant zich niet af of hun lezers van deze opvattingen, die de betrokkenen in hun eigen krant kunnen uitdragen, gediend zijn.

Het is te hopen dat men tot inkeer komt.

Geef een reactie

Laatste reacties (26)