529
4

beleidsmedewerker maatschappij-opbouw

Remko Berkhout (37) werkt voor een hulporganisatie, schrijft voor de tijdschriften Vice versa en The Broker over de toekomst van ontwikkelingssamenwerking. Hij woonde 8 jaar lang in Aziƫ en Afrika en verwondert zich sindsdien dagelijks over de Nederlandse samenleving.

De middelvinger van Prins Claus

Afgelopen week ontving de radicale Guatemalteekse performance artist Regina Galindo in Antigua de Prins Claus prijs

Regina Galindo stelt met choquerende publieke optredens onrecht, geweld en straffeloosheid aan de kaak. Kippenvel, kijk zelf maar.

Monográfico de Regina José Galindo from Miguel Angel on Vimeo.

In zijn speech onderstreepte de Nederlandse ambassadeur nog maar eens hoe cruciaal kunst en cultuur zijn voor ontwikkeling. Artiesten die grenzen verleggen verdienen steun. Groot applaus, de BV Nederland op zijn best. Hij vertelde er niet bij dat de overheid die steun rap aan het afbouwen is. De ambassade verhuist eerdaags naar het nabijgelegen Panama. Dat is beter voor de handel, ons nieuwe mantra in de regio.

Daarna trakteerde de ambassade en het Prins Claus fonds de stad op muziek: Saskia Laroo speelde met haar multiculti band de pannen van de omringende daken. Het toegestroomd publiek, een smeltkroes van locals, backpackers en expats maakte er een bonte avond van.

De prins zou minzaam glimlachen. Biertje erbij, stropdas los. Vrijheid, daar gaat het om. Een kleurrijk feest voor een moedige vrouw als opgestoken middelvinger naar al die bekrompen geesten achter de dijken van ons bange landje.

Geef een reactie

Laatste reacties (4)