Laatste update 09:10
4.053
68

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

De moeders van de VVD-parlementariërs zullen wel veel verdriet van hen hebben

'250 zwaar vervolgde vluchtelingen minder om je coalitiegenoten een lesje te leren'

In Den Haag staat aan het eind van de Stationsweg vlakbij de brug en het Huygenspark op een stoeprand: “In een huis waar vriendelijke mensen wonen is altijd plaats.” Dit gezegde pas naadloos bij het debat over het kinderpardon dat woensdag in de Tweede Kamer wordt gevoerd (en niet hier, vooral niet hier).

Slikken
Het is natuurlijk even slikken voor de VVD en overige mensenvrienden ter rechterzijde dat er nu zomaar een kleine achthonderd kinderen mét hun ouders tot het Nederlandse paradijs worden toegelaten, terwijl zij toch eigenlijk naar buiten gedreven moeten worden om daar in smarten hun kinderen te baren en om te werken in het zweet huns aanschijns. Zij troosten zich met de gedachte dat er een engel met een vlammend zwaard voor de poort is geplaatst om te zorgen dat niemand nog binnenkomt. Ze weten immers hoe het zit: al die bruinen komen hier om uit de staatsruif te vreten en ze fokken maar aan als dat helpt om binnen te mogen blijven. Maar lieverkoekjes worden niet gebakken. Voortaan geen kinderpardon meer! Allemaal lekker op het vliegtuig terug naar Verweggistan.

VVD
Cc-foto: Wikimedia

Nu is Nederland een huis waar nog in meerderheid vriendelijke mensen wonen. Over een tijdje zal er weer schrijnend onrecht te zien zijn en dan zal het niet helpen om dit af te doen als talkshowleed. De wensdroom van de Dijkhoffianen zal niet worden verwezenlijkt gewoon omdat de gevolgen voor teveel mensen ondraaglijk zullen zijn. Dan komt de discussie weer terug. Dan staan weer hele schoolklassen met hun petitie de Tweede Kamer en het hoofdkantoor van de IND te belegeren. Dat compromis, daar valt tot zover wel mee te leven. Zolang hier geen Orbán-type aan de macht komt, heeft gerechtigheid een grote kans om boven strakke bureaucratische regels te gaan. Maar het pure lullige, het tekenende, het kleingeestige, is een detail in het compromis.

Zwaar vervolgden
Zo ongeveer elk land laat jaarlijks een klein groepje vluchtelingen toe, dat door de Verenigde Naties wordt aangebracht. Dat zijn altijd echt zwaar vervolgden. Ze worden dan ook op het vliegveld afgehaald en krijgen onmiddellijk een status. Nederland ontvangt in dat kader jaarlijks 750 vluchtelingen (of zou moeten ontvangen, in de praktijk wordt dat aantal bij lange na niet gehaald). Nu, vanwege die kinderen, vanwege de volte van het land, en om iets van de glimlach op de gezichten van CDA, D66 en CU weg te vegen, moet dat worden teruggebracht tot 500. Let wel: dit gaat om bewijsbaar échte vluchtelingen. Mensen die met hun gezin thuis in doodsgevaar verkeren.

250 minder om je coalitiegenoten een lesje te leren.

Teringmentaliteit. De moeders van de VVD-parlementariërs zullen wel veel verdriet van hen hebben.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (68)