7.336
153

journalist

Sladjana Labovic (1977) werd geboren in een Joegoslavisch gastarbeidersgezin. Ze groeide op in de Utrechtse achterstandswijk Kanaleneiland. Haar journalistieke loopbaan begon bij de Amsterdamse internetaanbieder De Digitale Stad, waarna ze ruim vijf jaar werkte bij dagblad Het Parool en meer dan vier jaar bij Pauw & Witteman. Momenteel werkt ze bij Uitgesproken VARA. Ze heeft een verlopen Joegoslavisch en een geldig Nederlands paspoort. Onlangs verscheen van haar hand 'En we gaan nog niet naar huis – gastarbeiderskinderen over hun jeugd'.

De multiculturele samenleving is niet mislukt, meneer Verhagen

Ook niet gelukt. Ze is er gewoon.

Beste Maxime Verhagen,
Volgens u is de multiculturele samenleving mislukt. Dit impliceert dat het ooit de bedoeling is geweest een multiculturele samenleving in het leven te roepen welke uw goedkeuring zou kunnen wegdragen. De multiculturele samenleving is niet mislukt, meneer Verhagen. Ook niet gelukt. Ze is er gewoon.

Zij is onder andere het gevolg van wervingsverdragen die Nederland sinds de jaren zestig sloot met onder andere Italië, Spanje, Marokko, Tunesië, Griekenland, Marokko, Turkije en Joegoslavië. En de multiculturele samenleving wordt in rap tempo aangevuld met een flink aantal Polen.

U noemt de Verenigde Staten een voorbeeld van een gelukte multiculturele samenleving. Ik weet niet wanneer u voor het laatst in New York ben geweest maar ik ben daar geholpen in winkels door mensen die geen woord Engels spraken. En toch waren zij New Yorkers. Omdat ze als New Yorker geaccepteerd worden. De burgermeester van New York noemt immigranten zelfs het levensbloed van de stad. Het is onmogelijk om je buitengesloten te voelen in een stad waar de burgervader je zo welkom heet.

Maar de burgermeester van onze multicultureelste stad Rotterdam Ahmed Aboutaleb zal in Nederland altijd gezien worden als een Marokkaan. Dat is misschien niet eens erg. Wat wel erg is, of op zijn minst jammer, is dat u en velen met u niet willen zien wat er in één generatie bereikt is. Kijk maar naar uw collega’s Fatma Koşer Kaya, Ahmed Marcouch en uw directe partijgenoot Coşkun Çörüz. Alledrie zagen het levenslicht in een ander land maar zetten zich als Nederlander in voor de toekomst van dit land.

Maar wellicht heeft u het niet over hen als u het heeft over een mislukte multiculturele samenleving. En u heeft het vast ook niet over mij. En waarschijnlijk heeft u het ook niet over Ibrahim Afellay. Of over Humberto Tan. En vast ook niet over Olcay Gulsen. Of Sylvia Tóth. En al helemaal niet over Gerard Spong. Of Ali B. Yolanthe Sneijder-Cabau. Misschien heeft u het alleen over de niet-westerse niet geïntegreerden? Sorry. Maar deze groep is te klein om lukraak te roepen dat wij als samenleving mislukt zijn.

Volgens u voelen zowel autochtonen als allochtonen zich niet meer thuis in Nederland. Zeggen dat we mislukt zijn, draagt daar niet aan bij, meneer Verhagen. U bent ook onderdeel van deze samenleving. Alles wat u zegt, heeft effect op het gevoel binnen de samenleving. Let daarom beter op uw woorden. Als u in de Verenigde Staten echt een voorbeeld ziet, zou ik als ik u was beginnen met een voorbeeld te nemen aan Mike Bloomberg.

Ik kijk uit naar uw volgende speech.

Geef een reactie

Laatste reacties (153)