Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

De multipele mens

  •  
21-07-2014
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Iedere dag een gezond weetje van Ivan Wolffers. Vandaag: Iedere relatie is weer anders. Daar is niets mis mee!
Het is vreemd, maar we zijn vaak veel onaardiger tegen de mensen die we liefhebben dan tegen volkomen vreemden. Ik denk ook vaak dat het maar beter is ook. Stel je toch eens voor dat je zo scherp zou zijn tegen de mevrouw bij de kassa van de supermarkt als je eerder die ochtend was toen je partner tegen je zei “kan je je eigen rotzooi niet opruimen of laat je alles voor mij staan alsof ik zit te wachten op werk?”
Je hebt nu eenmaal meer emotionele momenten en ergernis met degenen die je lief zijn en met wie je leeft dan met mensen die je onverschillig laten. Sommige deskundigen hebben het over de niveaus van betrokkenheid waardoor je ook verschillend met elkaar omgaat. Waarom zou je de moeite nemen je op te winden over vreemden?
Andere experts gebruiken de term multipele persoonlijkheid: je bent een ander als je met je ouders praat dan wanneer je met je geliefde omgaat (en dat is maar goed ook). Je bent anders met je collega’s dan met je vrienden. Als je dat toevallig plotseling ziet bij je partner dan verrast het je. Goh, je partner kan wel lachen met die mensen. Waarom doet hij dat niet thuis? Jee als de voetbalvrienden op bezoek zijn is hij wel gezellig. Dat zou hij vaker met mij alleen ook thuis moeten zijn.
Mensen denken soms dat het aan hun relatie ligt, maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Een mens zit gewoon niet zo simpel in elkaar en wijsheid in een relatie betekent dat je die verschillende kanten van je geliefde accepteert. Nooit proberen hem of haar te veranderen, want dan had je beter een ander kunnen nemen die meer aan je eisen voldoet. Mijn advies: probeer een paspop te strikken.
In een blog op Psychology today geeft Alex Lickerman (internist en boeddhist, ja ik noem dat omdat ik om zo’n toevoeging moet lachen) drie tips om met de ergernis over dat aardige gedrag met anderen dat hij of zij te weinig bij jou vertoont om te gaan. Ik wil dat graag even delen.
Je moet vooral met regelmaat denken aan hoe het leven zou zijn als je partner er niet meer zou zijn, want dan weet je hoeveel je hem of haar zult missen. Dat zorgt weer voor een tijdje aardigheid. Nu hebben de meeste mensen met regelmaat angstvisioenen. Je rijdt bijvoorbeeld achteruit en hebt niet gezien dat hij of zij daar de veters aan het strikken was zodat er een vreselijk ongeluk gebeurt. Misschien zorgen onze hersenen op die manier wel vanzelf voor verversing van je liefde. Heb je het niet dan moet je je het maar echt bewust voor gaan stellen. Het helpt. Maar je moet je horrorfantasie niet uit gaan voeren natuurlijk.
Kijk ook hoe je partner zich gedraagt als je bij andere mensen op bezoek bent of als jezelf bezoek hebt. Als je dan ziet hoe sympathiek hij of zij is in vergelijking met al die andere mensen, dan kun je er weer een tijdje op vooruit. Als je je gaat schamen voor hem of haar, wordt het tijd voor therapie, want wat is er dan zo groot voor je?
Tip drie van Lickerman is vooral ook dingen in je eentje blijven doen, zodat je niet gefrustreerd raakt omdat je relatie met die ene ervoor zorgt dat maar één kant van jezelf aan bod komt. Ga bij een breiclub, volg een cursus blogs schrijven, ontdek het lange afstandswandelen. Whatever, maak iets van je leven.

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.