Laatste update 15:32
1.926
18

Criminoloog / oud-gemeenteraadslid Stadspartij Rotterdam

Manuel Kneepkens (Heerlen, 1942). Studeerde Rechten en Criminologie in Leiden . Woont sinds 1971 in Rotter­dam. Aldaar werkzaam als dichter en tekenaar, voorheen ook als jurist-crimino­loog en stedelijk politicus (fractievoorzitter Stadspartij Rotterdam)

Als criminoloog schreef hij In het rijk van de demonen, het bombardement van Rotterdam en de Normen ( Ad. Donker, 1993)
Laatste dichtbundel Een lange neus ( Azul Press, 2017 )
Laatste prozaboek, de verhalenbundel De Diepslaper (Liverse, 2017 )

De Naakte Marathon

Laten we de volgende marathon op oud-Griekse wijze doen. Alle 20.000 deelnemers naakt de Erasmusbrug over!

Welke plaats in Nederland weet zich het meest ‘op de kaart te zetten’? Geen idee. Maar Rotterdam, de plaats waar ik woon, is het in elk geval niet. Terwijl toch Rotterdam van alle gemeentes in Nederland verreweg het meest obsessief bezig is met zijn imago, met ‘het zich wereldwijd op de kaart zetten’.

De stad heeft daartoe zelfs een speciale Denktank in het leven geroepen. De leden: hoogste creatieve personen uit overheid, bedrijfsleven en de culturele sector! Ik heb de eer er zelf ook in te zitten.

Die Denktank had dit jaar een plan om Rotterdam wereldwijd op de kaart te zetten. Een spectaculair plan! Helaas, B&W wilde er niet aan.

Naakt rennen
Cc-foto: RickyBennison

Wat was het idee? De marathon van Rotterdam is bepaald niet de enige marathon ter wereld. Hoe maken we van de marathon van Rotterdam de meest bekende ter wereld? De Denktank had daarvoor het volgende bedacht: de marathon stamt uit Oud-Griekenland. Hoe sportten de oude Grieken? Wel, dat deden zij… naakt! Gumnadzo is het Griekse werkwoord voor ‘naakt zijn’, tweede betekenis: ‘sport beoefenen’. Ons woord gymnastiek stamt daarvan. En ook Gymnasium. ‘Naaktschool’ dus eigenlijk. Ja, daar zullen de leerlingen van het eerbiedwaardig Erasmianum alhier in Rotterdam van opkijken. Dat hebben hun leraren vast nooit aan ze verteld.

Wat was nu het voorstel van de Denktank? Wel laten we de volgende marathon op oud-Griekse wijze doen. Alle 20.000 deelnemers naakt de Erasmusbrug over! Dàt zou Rotterdam voor eens en voorgoed op de kaart zetten. Wereldwijd!

Maar helaas, de preutse raadscommissie Sport zag er niets in. Niks Naakte Marathon! Sporten doe je met je broek aan.

Ook het College van B&W voelde er niet voor. Maar het College deed wel iets opmerkelijks. Het schoof het idee door naar… het college van B&W van Amsterdam. “Want”, zo schreef het college: “Het aantal personen dat bij u te Amsterdam ‘de Griekse beginselen omhelst ’ is vele malen groter dan bij ons in Rotterdam. Een Naakte Marathon is veel meer op zijn plaats in uw stad dan bij ons!”

Het schijnt dat Amsterdam aangenaam verrast was door dit genereuze gebaar van Rotterdam. Men was wel eens anders gewend! En het ziet er zowaar naar uit dat men aldaar het plan Naakte Marathon gaat uitvoeren!

Het zou immers prima de Gay Parade kunnen vervangen. Het is immers nauwelijks nog een geheim dat bestuurlijk Amsterdam langzamerhand wel eens af wil van dat eenzijdige, tamelijk sleets geworden blootgebeuren. De Naakte Marathon zou een waardige remplaçant zijn. De Naakte Marathon is er immers voor homo én hetero. En past dus veel beter bij het imago van Amsterdam als Stad van Algehele Verbroedering.

De Naakte Marathon, komt-ie er nou of komt-ie er niet? Femke Halsema, laat van je horen!


Laatste publicatie van Manuel Kneepkens

  • De Diepslaper

    Verhalen en sprookjes

    2017


Geef een reactie

Laatste reacties (18)