7.123
222

eindredacteur Joop

Francisco van Jole is journalist en eindredacteur van Joop.
Verder is hij politiek commentator bij De Nieuws BV en presentator van Draad, een politieke talkshow in Arminius te Rotterdam.

De Nederlandse Mubarak

In Egypte proberen ze de autocratie af te schaffen, in Nederland voert een listige politicus hem in

Wat ik de afgelopen tijd toch mis bij berichtgeving over de revoluties in Tunesië en Egypte zijn de ‘echte kenners’ van de Arabische wereld. Ik bedoel de types die de afgelopen tien jaar aan ons zijn opgedrongen. Ineens zijn ze verdwenen. Ik zou bijvoorbeeld graag zien hoe Hans Jansen, de arabist die ons jarenlang mocht inprenten dat moslims geen verlangen naar vrijheid kennen, de tv-beelden zou duiden. Maar helaas, Jansen is in geen velden of wegen te bekennen. Zeker te druk met de voorbereiding van de rechtszaak tegen Wilders.

Over de PVV gesproken: Martin Bosma, de zogenaamde partijideoloog, zien we ook al niet. Die zou toch perfect kunnen uitleggen dat de naar vrijheid smachtende Egyptenaren gewoon moslims zijn die taqiyya bedrijven. Ze doen maar net alsof ze vrij willen zijn, eigenlijk vinden ze het heerlijk om geknecht te worden. 
De PVV blijft trouwens opmerkelijk buiten schot in het media-enthousiasme over de Arabische vrijheidsdrift. Is de PvdA volgens Wilders nog steeds de Partij van de Arabieren? Dat is dan een groot compliment. Hadden Rutte en Rosenthal maar zoveel lef. Zou Wilders de revolutie behandelen in Fitna 2, de film waar we al zo lang naar uit kijken? Of hoopt de PVV-leider dat de revolutie-hype snel voorbij is en hij weer over kan gaan tot de orde van de dag: z’n dagelijkse potje islamofobie presenteren aan kiezers die denken dat hij minister is.
En waar is die andere act uit het islam-circus? De advocaat en stoelklever Enait, bondgenoot van de PVV in het creëren van schrikbeelden, nu je hem nodig hebt? Hij zou nu zijn gigantische woordenschat kunnen aanwenden om uit te leggen dat alle moslims net zo wereldvreemd zijn als hijzelf. Maar niemand nodigt hem uit. Zelfs Wakker Nederland wil hem kennelijk niet meer. 
Wat ook plots van de buis verdwenen is: de burka. Normaal zag je die altijd als achtergrondbeeld opduiken zo gauw het over moslims gaat. Nu is die bizarre klederdracht plots geen symbool meer. 
Wat is er aan de hand in medialand?
Natuurlijk, er wordt nog menig studiogesprek gevoerd waar de aloude angst voor de muzelman in doorklinkt. Maar Egyptenaren blijken meer op ons te lijken dan de mediaconsument altijd werd voorgehouden.

Toen ik de beelden van de aanzwellende demonstraties zag bekroop me de gedachte dat we misschien nog wat van de Egyptenaren kunnen leren. Ik zag moslims die biddende christenen beschermden en andersom. Ik zag een Egyptenaar schreeuwen om vrijheid voor allen: moslims, christenen en atheïsten. Hij zag er niet uit als een huisvriend van Ella Vogelaar of Hedy d’Ancona. Als de multiculturele samenleving op het Plein van de Vrijheid kan bestaan waarom dan hier niet? Overigens proberen de stadscommando’s van Mubarak dat beeld nu letterlijk aan stukken te slaan. Autocraten gedijen immers het best in landen waar mensen bang zijn voor elkaar.

Hier in Nederland zijn we ondertussen aan het invoeren wat ze in Egypte willen afschaffen: de autocratie, de alleenheerschappij van een enkele leider. Nu geldt er weer een spreekverbod voor de PVV-kandidaten in de provincie. Toegegeven, de keren dat je zo’n kandidaat hoort praten snap je dat Wilders, de autocraat pur sang, zo’n beslissing neemt. Maar past het bij een democratie dat je stemt op kandidaten maar niet mag weten wie het zijn? Of hoort dat meer bij het Egypte van Mubarak?
De PVV heeft in Noord-Brabant het partijprogramma herschreven voor verstandelijk gehandicapten. Of zoals de politiek correcten zeggen: mensen met een verstandelijke beperking. Dat is aan de ene kant natuurlijk te roemen. Want ook mensen met minder verstandelijke vermogens hebben stemrecht. Het wrange is alleen dat Wilders wil dat we allemaal zo worden.

Geef een reactie

Laatste reacties (222)