1.420
34

Sport & media-adviseur

Gijsbregt werkt aan sport & media klussen. Voor sponsors, sportorganisaties en sportmedia leidt hij innovatieve projecten. Ook adviseert hij hen over de toekomst van sport & media en hoe deze bedrijven daarop in kunnen springen.
Gijsbregt is de uitvinder van sport 2.0 en één van de weinige experts op het gebied van sport en nieuwe media in Nederland en heeft deze kennis in veel projecten toegepast. De kennis van sport en (nieuwe) media zet Gijsbregt in met commentaren, in disscussies en panels, online en offline.

De nieuwe doping staat straks aan de start

De affaire Lance Armstrong is iets van de vorige eeuw. Van EPO naar DNA: keuzes voor de sport

Het rapport van USADA had maar één doel: Lance Armstrong onbetwist tot de grootste dopingzondaar aller tijden maken. Daarin is het goed geslaagd.

Vergeten wordt de systematische Oostblok-doping van de tweede helft van de 20e eeuw en alles wat er achter de Chinese muur gebeurd is en gebeurt. Wat het rapport nog duidelijker maakt is dat bloeddoping endemisch was in de wielerwereld vanaf in ieder geval begin jaren ’90 tot ruim in deze eeuw. Het was up (met hulpmiddelen) of out (zonder).

Vanuit het langlauf weten we dat dit niet alleen eigen was aan de wielersport, maar nergens is deze fase nu zo goed gedocumenteerd als in de wielersport, mede vanwege de miljoenen die het Amerikaanse dopingagentschap spendeerde om Armstrong te ontmaskeren.

Doping was echter niet voorbehouden aan US Postal Services of Armstrong. Wanneer volgen de volgende ploegen? Wanneer de andere sporten? Wanneer de zogenaamd dopingvrije sporten? Willen we al onze helden ontmaskerd zien? De sportinstanties en dopingvorsers staan net als de jonge wielrenner voor een existentiële vraag: doorgaan of stoppen?

De grens opzoeken
Topsport is per definitie de grens opzoeken en nooit relativeren. Anders win je niet. De grote uitdaging voor de wielersport in het bijzonder en de sport in het algemeen is om de grens tussen bedrog en ‘gezond’ fanatisme veel duidelijker vast te stellen en te handhaven. In de komende periode zal dit er niet makkelijker op worden. Met de opkomst van DNA-manipulatie en nanotechnologie gaat de topsport en de (sport)medische wereld een nieuwe fase in, waarin fraude of manipulatie nog lastiger te duiden is. We zoeken met middelen en moraliteit van 2012 naar fraude van de vorige eeuw en laten de toekomst van klonen, androids en nano-medicijnen gewoon op ons afkomen.

Dit artikel verscheen ook op SportNext

Volg Gijsbregt op Twitter

Geef een reactie

Laatste reacties (34)