Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

De nieuwe generatiestrijd: Pensioenoorlog

  •  
06-02-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Degids_generatiekloof_pensioenen.jpg
Het eerste slachtoffer is solidariteit
Twee groepen voeren actie voor de pensioenen. Pensioenbehoud is van de ouderen die er weinig voor voelen dat hun uitkering wordt gekort. Daar recht tegenover staan de jongeren van Pensioenopstand die vrezen dat straks de pot leeg is waar ze nu geld in storten. In het Joop-Debat zitten de partijen tegenover elkaar met in het midden de klemmende vraag: waar is de solidariteit tussen de generaties?
Luister en kijk om 11:45 uur live naar het Joop-Debat bij De Gids FM, het dagelijkse magazine van de VARA op Radio 1. Reacties op dit onderwerp kunnen aan de orde komen in de discussie.
De stichting Pensioenbehoud laat er geen misverstanden over bestaan: “Pensioenen zijn uitgesteld loon, een vitaal onderdeel van de arbeidsvoorwaarden en van het sociale beleid voor de lange termijn en dienen als zodanig bestuurd en beheerd te worden.” En met dat laatste gaat het mis, constateert de actiegroep in een persbericht:
De DNB heeft aangekondigd dat 125 pensioenfondsen een te lage dekkingsgraad hebben en daarom binnenkort bekend moeten gaan maken dat de pensioenen tot wel 7% gekort zullen gaan worden. Dit zal meer dan 1 miljoen gepensioneerden raken, die ook al jaren koopkracht hebben ingeleverd omdat zij niet geïndexeerd zijn.
Pensioenbehoud is een petitie gestart en zal die aan minister Kamp aanbieden.
PensioenOpstand daarentegen, een actiegroep van de vrije vakbond AVV en de politieke jongerenorganisaties Dwars, JD, JOVD, JS en SGPJ, zien het anders: 
Als we als jongeren van vandaag ook pensioen op stand willen, komen we nu in opstand. De pensioenpot wordt leeggegeten en het nieuwe pensioenakkoord lost dat niet op. Er wordt nog steeds gerekend met te optimistische rendementen. Pensioenfondsen gaan uit van groeicijfers die niet realistisch zijn, waardoor ze hun tekorten kunnen verbloemen. Er is heel lang te gemakkelijk geïndexeerd, ook nu gebeurt dat nog. Geld dat niet gespaard is, kan je ook niet uitgeven.
PensioenOpstand eist daarom inzicht in de stand van zaken. Hoeveel premiegeld is er binnengehaald en wat is daar precies mee gebeurd?
Wat vind je? Kunnen de generaties de kloof overbruggen en samen werken aan een goed pensioen voor iedereen? Of is het een kwestie van opgebouwde rechten waar je niet aan mag komen?

Meer over:

opinie, economie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.