1.015
10

Fractievoorzitter Leefbaar Rotterdam

Ronald Buijt is sinds 2006 lid van de gemeenteraadsfractie van Leefbaar Rotterdam. Ronald (1970) is getrouwd en trotse vader van een dochter. Hij werkt als planner bij een transportbedrijf en is in het verleden (jeugd)voetbaltrainer geweest bij Excelsior '20 (Schiedam) en Alexandria '66 (Oosterflank).
Ronald heeft veel affiniteit met sport- en jeugdzaken. Op sportgebied vecht hij voor de vele clubs in deze stad die het moeilijk hebben. Hij pleit voor een forse lastenverlichting voor de clubs. Hij ziet veel mogelijkheden om sport te integreren op de basisscholen, mits er genoeg sportlocaties zijn. Op dit terrein is nog veel te winnen.
Ronald zet zich graag in voor de jeugd die niet voor problemen zorgt. Hij vindt het van de gekke dat er door dit stadsbestuur nauwelijks geïnvesteerd wordt in deze groep. Bijna al het geld gaat momenteel naar de probleemgevallen, maar tot overmaat van ramp zorgt dit niet eens voor een daling van de problemen.
Verder is Ronald voorstander van strafcampussen voor notoire jeugdcriminelen. Dit is goed voor de andere jeugd, die niet meer beïnvloed of geïntimideerd worden, beter voor de leraren en, de buurten en dus goed voor Rotterdam.
Portefeuilles: Brede Scholen en Elektronisch Kinddossier (EKD). Tevens is Ronald voorzitter van de commissie Bestuur, Veiligheid en Middelen

De nieuwe Kuip, een politieke soap?

Het plan van Feyenoord zal moeten kloppen als een zwerende vinger wil Leefbaar Rotterdam overwegen voor een nieuw stadion te stemmen

Komt er wel of geen nieuw Feyenoord stadion? Die vraag houdt Rotterdam nu al meer dan vijf jaar bezig. Sinds deze week kennen we de voorwaarde van Feyenoord: de Gemeente Rotterdam moet voor 165 miljoen euro garant staan. Over 3 maanden zal de gemeenteraad van Rotterdam een beslissing moeten nemen. Over sentimenten, valse argumenten en politieke angst.

Net voordat de kredietcrisis uitbrak lanceerde Feyenoord een megalomaan plan voor een nieuw stadion. Er waren drie varianten, waarvan een stadion in de Nieuwe Maas met een capaciteit van meer dan 80.000 zitplaatsen wel de meest in het oog springende was. Maar een nieuw stadion was onderdeel van een veel groter plan:  het Rotterdamse Stadsbestuur lanceerde een heus Stadionpark. Een miljardenproject  met naast een nieuwe Kuip ook een  schaatsbaan, een nieuwe  metroverbinding, veel onderwijs, een wielerbaan, woningen en restaurants.

Het nieuwe Stadionpark zou voor heel Rotterdam-Zuid de zo lang gekoesterde bestuurlijke droom in vervulling doen gaan: Rotterdam-Zuid zou eindelijk op de kaart komen en de eeuwenlange aanwezige achterstanden zouden definitief verleden tijd zijn. Als klap op de vuurpijl zou het ook nog het meest groene en duurzame sportgebied van de wereld worden.

De gemeente begon voortvarend met procedures voor  grondonteigeningen, inspraakavonden voor sportclubs en bewoners. Wat blijkbaar niemand realiseert is dat de gemeente nu al enkele miljoenen heeft uitgegeven aan alle voorbereidingen van iets waarvan we nog steeds niet weten wat er ooit van terecht gaat komen.

Toen brak de crisis uit. Niet alleen een wereldwijde financiële,  maar ook een sportieve bij Feyenoord zelf. In 2008/2009 eindigde Feyenoord op de  7e  plaats in de eredivisie en op financieel gebied ging het zo slecht met de voetbalvereniging dat zij door de KNVB werd ingedeeld in de laagste categorie en – hoe vernederend – onder curatele van de KNVB kwam te staan. De plannen voor het befaamde Stadionpark moesten als gevolg van de crisis in 2009 naar beneden worden bijgesteld en met de gemeenteraadsverkiezingen van 7 maart 2010 voor de deur werd de beslissing voor een nieuw stadion doorgeschoven naar een volgend stadsbestuur.

In de nieuwste plannen van Feyenoord komt er een stadion met een capaciteit van 63.000 met schuifdak. Totale kosten bedragen 313 miljoen euro.  De Gemeente Rotterdam moet voor 165 miljoen euro garant staan. In het nieuwe stadion kan Feyenoord weer interlands organiseren, is er veel meer ruimte voor sponsoren en gaan de inkomsten uit kaartverkoop met 25% omhoog. Ook zou het stadion weer aantrekkelijk worden voor organisatoren van popconcerten. Daarnaast ligt het plan van ‘Red de Kuip’. Zij beweren dat de huidige Kuip gerenoveerd kan worden voor 117 miljoen euro. Er komt dan een ring bovenop de 2e ring waarmee de capaciteit ook op 63.000 komt. Onduidelijk is voor hoeveel de Gemeente Rotterdam precies garant moet staan bij dit plan. In ieder geval aanzienlijk minder.

De publieke opinie is niet gunstig over een nieuw stadion. De tegenstanders onder de supporters lijken veel talrijker dan de voorstanders. In ieder geval laten zij zich veel duidelijker horen en hebben zij veel media aandacht. Uit onderzoeken van zowel Leefbaar Rotterdam als van EenVandaag komt naar voren dat ook de Rotterdamse bevolking weinig voelt voor een nieuw stadion. Wil Feyenoord de publieke opinie beïnvloeden, dan kan dat maar op 1 manier: Clubiconen als van Bronckhorst en autoriteiten als Ronald Koeman moeten zich uitdrukkelijk publiekelijk uitspreken voor een nieuw stadion. Alleen in dat geval is er kans dat de publieke opinie gaat kantelen. En omdat draagvlak binnen de stad wel degelijk één van de factoren is die meespelen bij de  uiteindelijke keuze moeten ook de iconen van Feyenoord zich niet langer buiten de discussie houden

Buiten de negatieve publieke opinie is er meer wat tegen een nieuw stadion pleit: Wat doe je met de huidige Kuip? Hoeveel miljoenen moet de gemeente in deze zware financiële tijden nog eens extra ophoesten voor de infrastructuur die hoort bij een nieuw stadion? Denk aan: wegen, parkeerplaatsen etc. Wat zijn de gevolgen voor de breedtesport als het nieuwe stadion op Varkenoord komt? Hoe zeker is het dat er daadwerkelijk popconcerten en dergelijke gehouden gaan worden? Deze zijn namelijk hard nodig voor een sluitende exploitatie.

Al deze elementen spelen geen rol bij een eventuele renovatie. De huidige Kuip blijft gewoon op zijn plek, nieuwe wegen zijn niet nodig, de breedtesport blijft op Varkenoord en concerten zijn niet nodig voor een sluitende exploitatie.

De gemeenteraad zal alleen instemmen met een garantie als zij er van overtuigd is dat de business case van Feyenoord staat als een huis. De kans dat de garantie van de gemeente daadwerkelijk aangewend zal worden moet dan echt minimaal zijn. Er zal dus geen euro extra bezuinigd worden wanneer de gemeente zich garant stelt. Feyenoord en vooral  het Rotterdamse stadsbestuur zullen vooral dit punt veel duidelijker moeten communiceren de komende tijd. Het enige waar het Rotterdamse stadsbestuur op dit dossier tot nu toe door uitblinkt is dat er niemand de regie neemt, men weigert de media te woord te staan.

Het plan van Feyenoord zal moeten kloppen als een zwerende vinger wil Leefbaar Rotterdam überhaupt overwegen voor een nieuw stadion te stemmen. Als de kans reëel is dat banken ooit op de stoep van het Stadhuis staan om de garantie te lichten zullen we zeker tegen stemmen.  Als aannemelijk wordt gemaakt dat die kans minimaal is, zullen we de genoemde nadelen afwegen tegen de financiële voordelen voor de club Feyenoord en de uitstraling voor Rotterdam.

Sportwethouder Laan en burgemeester Aboutaleb willen niets liever dan een nieuw stadion.  Zij zullen er alles aan doen de coalitiepartijen PvdA, VVD, CDA en D66 te overtuigen voor een nieuwe Kuip te stemmen. Mijn informatie is dat het zeer dubieus is of dit gaat lukken.  Als één van de coalitie partijen afhaakt gaat Leefbaar Rotterdam de doorslag geven of er wel of geen nieuw stadion komt.  Een zware verantwoording. Waar we uiteraard niet voor zullen weglopen.

Volg Ronald ook op Twitter

Geef een reactie

Laatste reacties (10)