1.215
27

Literatuurwetenschapper, onderzoeker

August Hans den Boef is literatuurwetenschapper en onderzoeker. Hij werkte tot 2011 aan de Hogeschool van Amsterdam. Hij is schrijver van onder andere Nederland seculier!, 'God als hype' en [Haat] als deugd.

De nieuwe villa van de prins

Het kopen van een vakantievilla door prins Willem-Alexander staat in schril contrast met de laatste kerstboodschap van zijn moeder

Af en toe krijg ik e-mail waarin ik word aangespoord om – Juist NU!!! – een tweede woning in Griekenland te kopen. Vooral tijdens een crisis is de één zijn dood het brood van een ander. Maar ik koop geen tweede huis voor een lang weekend of een weekje zomervakantie, zo ver reizen verwijderd. Vrienden wonen er de helft van het jaar. Dat is wat anders, dan is de tocht erheen functioneel, dan draai je mee in het lokale leven.

Hork de Vastgoedprins en zijn Argentijnse echtgenote hebben na de verkoop van hun villa in Mozambique wel zo’n tweede (derde, vierde?) woning in Griekenland aangeschaft. Bij Kranidi, populair bij de internationale jetset, want nog geen tien kilometer van het vliegveld Alexion. Het prinselijk echtpaar liet zich hierbij als gebruikelijk leiden door nobele motieven. Het heeft weliswaar nog niet gerept van de concrete ontwikkelingshulp aan het door de crisis zo getroffen Hellas, maar al wel dat het de Nederlandse staat niet elke zomer opnieuw wil laten opdraaien om hun beveiliging te regelen voor een weer andere bestemming. Een vaste vakantievilla is daarom makkelijker.

De Rijksvoorlichtingsdienst wil geen mededelingen doen omdat ‘de aankoop van de woning een privé-aangelegenheid is’. Daarmee zijn zelfs de Socialistische Partij en GroenLinks het eens. Een schande, want RVD, SP en GL blijken niet goed hebben geluisterd naar de laatste kersttoespraak van de moeder van de prins. Ons staatshoofd benadrukte daarin immers het volgende:

Zelfzucht en de hang naar overdaad maken blind voor schade aan onze natuurlijke omgeving en ondermijnen gemeenschapszin. (…) Zuinig gebruik van energie en water ligt binnen ieders bereik. Kritisch en bewust kopen blijkt het hele aanbod van goederen en diensten te kunnen beïnvloeden. Ondernemers richten zich meer en meer op verantwoorde productie en houden rekening met de gevolgen voor het klimaat. (…)
Oude en nieuwe media informeren ons en roepen op om verantwoordelijkheid te nemen, elk op eigen niveau. Wat begint in het klein kan uitgroeien tot een nieuwe cultuur van zorg om de toekomst. Wie de wereld wil veranderen, moet nu eenmaal beginnen bij zichzelf.

Daar was geen woord Grieks bij. Zuinig met energie en water, rekening houden met het klimaat, zelf de verantwoordelijkheid nemen en maar beginnen! Mijn ecologische voetafdruk bedraagt 4,2 hectare volgens de WWF-formule. Daarmee valt het voetspoor van de prins niet exact uit te rekenen, maar die zal waarschijnlijk meer dan honderd hectare groot zijn. Die voetafdruk moet dus kleiner worden volgens de majesteit. Zeker wanneer hij volgend jaar de vijfde koning van Nederland wordt, 206 jaar na de eerste, Lodewijk I.

Dus voortaan alleen maar verre vliegreizen maken als de Staat der Nederlanden dat q.q. van hem in zijn functie eist. Geen olifanten schieten in Botswana en beren in Rusland, maar myxomatose konijnen in de Zuid-Hollandse duinen. Zijn echtgenote vliegt niet meer tien keer per jaar naar Milaan voor modeshows en twintig keer via Buenos Aires naar New York. Geen skivakanties in Patagonië, maar op de ‘Dutch Mountain’ in Flevoland. Zomervakanties op het Loo. Ruimte genoeg daar. Gemakkelijk te beveiligen ook. En de villa in Kranidi? Die is zo verkocht als hij eenmaal koning is.


Laatste publicatie van August Hans den Boef

  • Onbegonnen werk

    De ontvangst van het oeuvre van F. Harmsen van Beek, een casestudy (met Joost Kircz)

    2015


Geef een reactie

Laatste reacties (27)