890
9

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

De obesitasstraf

Vet eten kost weliswaar niet veel, de prijs die je er uiteindelijk voor betaalt is hoog

Wat is de prijs van vet? Als je naar de supermarkt gaat, dan ben je er snel achter. Het kost bijna niets. Loop langs de boter, kaas, vleeswaren, flessen olie. Voor weinig geld heb je al meer vet dan je aan kunt. En dan hebben we het nog niet eens over alle producten waarvan je je niet bewust bent dat er vet in zit. En als je niet teveel beweegt (zuinig bent op je energie) dan heb je nog wat vet over in je lichaam. Is vet dus goedkoop?

De prijs is hoog voor meisjes met overgewicht en obesitas, want ze vinden moeilijker werk, krijgen minder betaald, hebben minder kans op de huwelijksmarkt en ze worden als ze ergens werken liever ergens achterin, bijvoorbeeld een call-centrum, gezet dan voor bij de receptie. Discriminatie dus, want de samenleving houdt niet van dik.

Nieuw onderzoek laat zien dat het ook voor jongens geldt. Mannen die al als tiener dik zijn verdienen later 18 procent minder dan hun leeftijdsgenoten die op die leeftijd niet te dik waren. Als je het goed doorrekent is vet dus erg duur. Het betekent zelfs een verschil van drie opleidingsjaren. Jongens die op tienerleeftijd geen obesitas hadden hebben drie jaar onderwijs minder nodig om hetzelfde te verdienen. Au.

Dit zijn de resultaten van een Zweeds onderzoek dat gebruik maakte van de gegevens van 145.193 jongens die tussen 1984 en 1997 werden gekeurd voor de militaire dienst. Niet alleen was hun gewicht bekend, maar ook intelligentie, zelfvertrouwen en nog veel meer. Het leger weet nu eenmaal alles. Met behulp van belastinggegevens van deze mannen was ook bekend wat ze nu verdienen. De gegevens werden vergeleken met dergelijke gegevens uit Groot-Brittannië en de Verenigde Staten. Daar was hetzelfde te zien. De onderzoekers hebben er een naam voor: de obesitasstraf.

De vraag is echter of het dik zijn dit veroorzaakt of dat er een andere reden is. Dat lijkt gezocht te moeten worden in een combinatie van andere factoren. De dikkere jongens bij de keuring blijken ook een lager IQ te hebben en minde sociale vaardigheden te bezitten. Bovendien komen ze uit de lagere sociale milieus en werden ze in hun schooltijd vanwege hun overgewicht vaker gediscrimineerd en gepest, waardoor ze minder gevoel van zelfwaarde hadden.

Toch lijkt het de onderzoekers zinvol dat er meer aandacht komt voor gewicht bij kinderen uit lagere inkomensgroepen. Ze denken dat door gewicht als invalshoek te kiezen je ook werkt aan gevoel voor zelfwaarde en dus betere schoolprestaties. Wie weet maken jongens op die manier die drie jaar nog goed.


Het laatste boek van Ivan Wolffers is ‘Als de tijd voor altijd stil zou staan

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Ivan schrijft voor Joop elke dag een Gezond Weetje van de Dag: 
klik hier voor een overzicht


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (9)