12.990
127

CDA raadslid

Ibrahim Wijbenga (33) CDA raadslid in Eindhoven, schrijft op persoonlijke titel.

De onaantastbaarheid van Geenstijl

Antisemitisme waar anderen voor veroordeeld worden kan gewoon op de site

‘Gewoon een keurig Nederlands woord’, luidt de verklaring van Geenstijl voor de door hen gebruikte term´jodenstreken’. Een bizarre opstelling voor een site die in zijn huisregels stelt dat antisemitisme niet wordt toegestaan.

De term jodenstreek is helemaal geen ‘keurig Nederlands woord’ maar een puur antisemitische term die slaat op het stereotype van de ‘geldbeluste, gierige en onbetrouwbare jood’. De term zegt niet anders dan dit: joden zijn mensen die je niet kunt vertrouwen. Alleen een antisemiet vindt dat niet antisemitisch.

Het CIDI (Centrum Documentatie en Informatiecentrum Israel) stelt het helder en bondig in een uit 2005 daterend rapport: “het gebruik van deze term is nog steeds antisemitisch”. In de jaren ’90 nog werd een columnist die het woord ‘voor de grap’ gebruikte daarvoor door de rechter veroordeeld. Maar bij Geenstijl is het geen probleem.

Wat is er aan de hand? Een bekende politieke lobbyist, Robbert Baruch, heeft zich bij de PvdA kandidaat gesteld als lijsttrekker voor het Europees Parlement. Hij draagt zijn joodse naam met ere en doet geheel belangeloos ook veel lobbywerk voor de joodse gemeenschap. Bijna tien jaar(!) geleden had hij een akkefietje met de site. Geenstijl kaapte toen, zoals wel vaker, de overwinning in een online verkiezing en Baruch tekende bij de organisatie bezwaar aan. Geenstijl reageerde op de kritiek met wat hun handelsmerk is dit soort kwesties: wraak. Nu, tien jaar later, halen ze naar aanleiding van de kandidaatstelling die affaire weer naar boven en betitelen ze het handelen van Baruch als ‘jodenstreken’.

Het is het zoveelste bewijs dat Geenstijl zelf de hand licht met de normen die ze altijd aan anderen willen opleggen. Want wat zou de online vechtersclub, onder leiding van de rancuneuze Marck Burema die zich altijd verschuilt achter de nickname Pritt, doen als iemand anders zo antisemitisch tekeer ging?

Het opvallende is dat ze er – ook nu weer – mee wegkomen. Geen officier van justitie die ze aanklaagt, geen Cidi of Anne Frankstichting die er werk van maken, geen columnisten die in de pen klimmen.

Geenstijl is verworden tot wat ze altijd beweerden te bestrijden: een instituut dat boven iedere wet en norm verheven is. En hoe je het ook wendt of keert: dat deugt niet.

Deze opinie is geschreven op persoonlijke titel. Volg Ibrahim ook op Twitter.

Geef een reactie

Laatste reacties (127)