1.207
17

Praktiserend filosoof

Alexander Francino, opgeleid als bedrijfseconoom, runt sinds ruim 10 jaar een mini-boerderij cq vakantielokatie in een verloren hoekje van Zuid-Frankrijk. Vanuit een spagaat tussen puur geluk en razernij schrijft hij op www.metdehollandseslag.com beschouwingen over zijn twee thuislanden.

De onbekende schuilplaats voor Snowden

De slachtoffers van de afluisterpraktijken blijven de dader omarmen

De aardpolen zijn verschoven. We hebben geen extremisten meer nodig om ons het leven zuur te maken, we kunnen het helemaal zelf. De mannen met bommen en baarden die wij zo vrezen zitten sinds kort op hun luie gat en kijken onderuit gezakt naar een wervelende show. Ze zien hoe westerlingen elkaar bestoken met leugens, hypocrisie en bedreigingen.

Er was zelfs een aflevering van de show die uitblonk in ongeëvenaarde naïviteit, waarbij de Washinton Post een eerlijk proces voor Snowden in de VS voorspelde. Die aflevering van deze tragie-soap was nog komischer dan indertijd Friends met mister Bean als gast. Ook klokkenluider Bradley Manning had zich waarschijnlijk een hoedje gelachen, als hij tenminste naast de mannen met de baarden en de bommen had gezeten en niet in zijn isoleercel zonder tv.

Freedom fries
Niet lang geleden protesteerde de rechtse Franse president Chirac nog tegen de invasie van Irak. Als represaille werden de French fries in Amerika omgedoopt tot ‘freedom-fries’. Ik was trots op Frankijk, mijn nieuwe vaderland: de patatten boden houvast voor wie twijfelde aan de ‘weapons of mass destruction’

Dat houvast is er niet meer. De socialistische president Hollande schreeuwt moord en brand naar Obama over de Amerikaanse afluisterpraktijken, maar een dag later weigert hij de doortocht van het vliegtuig waarin de klokkenluider van die afluisterpraktijken verstopt zou zitten.

De draai van Frankrijk is betreurenswaardig voor Snowden. Ik had hem hier graag ondergebracht op ons afgelegen Zuid-Franse boerderijtje. Hij zou in goed gezelschap zijn: ook ik ben een spion van de staat die met zijn geweten worstelt. Iedere uitbater van een openbare gelegenheid in Frankrijk is namelijk door de ‘Hadopi-wet’ verplicht om te registreren wie er gebruik maakt van de internetverbinding. Blijft men in gebreke, dan riskeert men € 75.000 euro boete en een jaar cel in één van de vreselijke gevangenissen die Frankrijk volgens Amnesty International heeft.

Dus ik noteer naam, adres en tijdstip van mijn gasten, gegevens die op een dag door de Franse autoriteiten opgeëist kunnen worden.  De gezinnetjes die bij ons op vakantie komen kunnen immers illegaal downloaden of zelfs een zelfmoordaanslag beramen. Zo is het ook, men kan niets uitsluiten. Tegen wil en dank help ik zo de Franse overheid het land veilig te houden.

Spionage-soap
Het is een episode uit de spionage-soap waar in Europa nauwelijks naar gekeken is, maar de mannen met de bommen en de baarden vermaken zich dagelijks om de angst die zij zaaiden en over hoe wij die vrees nu rijkelijk van water en mest voorzien.

Het Franse bastion, dat in het geval van de Irak-oorlog handelsbelangen nog wel wilde laten wijken voor een zaak van trots en eer, is niet meer en valt daarmee af als vrijhaven voor Snowden. Ook de grote mond van Oostenrijk en het matje van Merkel waar Obama even op stond, waren slechts entr’actes die niets aan de show veranderden, korte pauzes die de levensgevaarlijk mannen met baarden slechts gebruikten om een paar nootjes uit de keuken te halen.

72 maagden
Als de slachtoffers van de afluisterpraktijken de dader blijven omarmen, waar kan Snowden dan nog naar toe? Wie is bereid om zich de woede van de VS op de hals te halen?  

De enige plek waar Snowden op blijvende steun kan rekenen en waar zijn offer op waarde wordt geschat, ook al grijpt hij vooralsnog naast de 72 maagden, is bij de levensgevaarlijke mannen met de baarden, die zich verkneukelen om de show van verraad en dubbelspel die hij hen geboden heeft. We zouden nooit meer iets van hem horen, maar hij zou herinnerd worden als de man die bewees dat je soms meer kunt vertrouwen op mannen met baarden en bommen dan op de Westerse leiders die ons vertegenwoordigen. 

Bezoek ook het weblog van Alexander: Met de Hollandse slag

Geef een reactie

Laatste reacties (17)