1.118
14

Historicus / Socioloog

Bernd Timmerman (1965) is historicus en socioloog.

De onthuftering van het beest

Rutte wil mensen aanspreken op hun gedrag. Laat het normale gedrag daarom ook zien aan de tafel van de informateur: laat dierenwelzijn niet onderaan bungelen

De motie van Esther Ouwehand (PvdD) om camera’s op te stellen in slachthuizen werd met een meerderheid aangenomen. Drie partijen stemden tegen. We kunnen het de as van het kwaad noemen voor het dier in Nederland. Het CDA, de VVD en de SGP traineren al decennialang vooruitgang van dierenwelzijn. Altijd is er wel een argument dat zij verzinnen om ‘’tegen’’ te zijn.

cc-foto: Kevin DeRudder

Nederland heeft al het grootste welzijn voor dieren, verbeteringen moeten in Europa plaatsvinden, het is de keuze van de consument, laat het aan de markt over, de boeren hebben het al zo zwaar, en nu natuurlijk de privacy van werknemers in de slachthuizen. Handen wassen in het bloed van onschuld van dieren. Het is blijkbaar de wil van sommige politici om de lust van de mens niet te beteugelen.

Laten we ons vooral meer zorgen maken over de man die het varken aan de oren trekt, schopt en slaat en ons niet bekommeren om het gekwelde dier. De filosoof Hegel laat ons zien dat mensen door blinde wil en driften zich laten meeslepen. De beesten van mensen zijn slaven van de eigen lust tot productie en consumptie en de wil om steeds meer te intensiveren. Het zou geweldig zijn wanneer de wil in een andere richting werd geduwd om zo dieren hun recht op bescherming te geven.

Dier zoekt welzijn
Mark Rutte ging niet naar het Carré-debat. Hij zat op zondag thuis om te kijken naar ‘’boer zoekt vrouw’’. Samen met 4 miljoen anderen die smelten bij het aanzien van liefde tussen mensen. De hardwerkende boer die eindelijk misschien zijn prinses – al dan niet uit de stad – in het hooi kan verwelkomen. Het is een kunst om alleen de liefde te zien en blind te zijn voor het grootschalige leed waar nu al seizoenen lang mensen naar kijken.

Eindelijk was er een vrouw die zei dat ze niet met de boer in liefdeszee kon gaan omdat het leed van de dieren haar te veel werd. Het is een uitzonderlijke uitzondering. De wil om te kijken naar iets dat iedereen wil, geluk van twee mensen, sluit de empathie naar het dier volledig af. Het lijden van de dieren op de ‘’boerderij’’ wordt genegeerd om de lust te aanschouwen in alle vertederende onschuld.

Een succesvolle match tussen man en vrouw, of man en man, terwijl vrouw of vrouw ook kan, maar geen liefdevolle match tussen mens en het dier. Zodat het beestachtig gedrag onderbelicht wordt in een commercieel sprookje.

Kroon op de kabinetsschepping
Hoe kunnen we Mark en al die – tenminste – 4 miljoen andere lieve mensen hun ogen laten openen zodat zij wreedheden tegen dieren gaan zien zoals zij plaatsvinden? Een partij die aanzet tot haat of geweld, of tenminste uitsluiting van groepen gaat in de politieke ban. Zij mogen niet meedoen. Ieder mens staat naast de ander, als gelijke in de samenleving. Kan het dier ook rekenen op support vanuit de politiek om hufterig gedrag dat nu al zo lang duurt te pareren en de woorden ‘’doe even normaal’’ uit te spreken tegen de twee aan de andere zijde van de tafel, het CDA en de VVD? Maak een vertrekpunt van dierenwelzijn, denk deze Lentedagen over het lijden en kijk naar ‘’Boer zoekt Vrouw’’ met andere ogen. Ziet u het prachtige dier naast al de liefde voor de mens?

Hand in hand voor het gepijnigde dier
Alexander en Jesse zijn in staat om gezamenlijk, hand in hand, naar het Torentje te lopen en de achteloze wreedheden tegen dieren aan de kaak te stellen. Wie zijn lust laat varen en het dier omarmt als levend wezen dat pijn, stress en angst kan ervaren zal, net zoals Nietzsche in huilen uitbarsten omdat een beest van een mens het paard afranselde.

D66 en GroenLinks kunnen hun morele veto gebruiken om nu eens werkelijk het dier op de politieke agenda te zetten. Niet eventjes aan het eind van de rit, als het al ter sprake komt, maar als serieus agendapunt voor de onderhandelingen. Een lijdend voorwerp, geen object maar het dier als subject, voor de besprekingen.

Mag het dierenwelzijnsbeleid, hoe onwaarschijnlijk ook, ontdaan zijn van de lust die CDA en VVD al zo lang hebben om alleen te kijken naar de goedkope productie en de vrije markt? Het dier in het volgende kabinet als subject om welzijn te verbeteren.

Ook dieren willen namelijk een doodnormaal leuk leven. Net zoals de boer en de vrouw die elkaar zoeken en de kijkers op de bank thuis of politici in een kabinet. Er is alleen een wil voor nodig om de eigen waarde van dieren als uitgangspunt te nemen voor het nieuwe kabinet om de lusten van mensen iets in te dammen.

Laten we ook normaal gaan doen tegen het dier. Misschien kunnen CDA en VVD het goede voorbeeld geven met een liefdevol wil-duwtje in de rug van de twee anderen.

Geef een reactie

Laatste reacties (14)