11.817
143

Socioloog

Merijn Oudenampsen (1979, Amsterdam) is socioloog en politicoloog. Sinds januari 2011 doet hij als promovendus onderzoek naar populisme en culturele studies bij de Universiteit van Tilburg. Hij was gastredacteur van de 20e editie van het tijdschrift Open, de Populistische Verbeelding. Hij schrijft regelmatig voor boeken, bladen en tijdschriften, over stadsontwikkeling, kunst, politiek, filosofie en wat dies al niet meer zij.

De oogkleppen van Max Pam

De overeenkomst tussen moslimbashen en antisemitisme

Wie generaliserende, onwetenschappelijke en tendentieuze uitspraken doet over moslims in het algemeen, die vervalt in dezelfde fout als de antisemieten.

Het is een mooi een-tweetje. Vorige week stond er een uitgebreid opinieartikel van David Suurland in de NRC waarin hij stelde dat moslims inherent antisemitisch zijn. Dat antisemitisme van moslims zou niets met de situatie in Israël-Palestina te maken hebben, nee het zou voortkomen uit hun geloof. Dit weekend deed Max Pam daar nog een schepje bovenop in de Volkskrant: “de rentree van de islam in Europa betekent de rentree van het antisemitisme. (…) Meer dan 1.400 jaar van indoctrinatie [van moslims] zijn niet zonder gevolgen gebleven”, zo papegaait Max Pam de geheel feitenvrije stelling van Suurland. Het enige hilarische aan de column is dat Max Pam consistent schrijft over een intrigerend stuk van ‘David Suurmond’. Verder is het treurnis troef.

Wat Max Pam niet lijkt te begrijpen, is dat de stelling dat moslims inherent haatdragend zijn – enkel en alleen omdat het moslims zijn – een vorm van racisme is, vergelijkbaar met het antisemitisme.

Het NRC opinieartikel waar Max Pam hier over schrijft, stelt dat Europese moslims antisemitisch zijn omdat uit een opiniepeiling blijkt dat 45% van hen joden niet vertrouwt. Ik ben benieuwd wat er uitkomt als je een opiniepeiling houdt onder de Nederlandse bevolking en hen de vraag voorlegt of zij moslims vertrouwen. Precies dezelfde logica. Ik denk dat Max Pam nee zal antwoorden en daar geen enkel probleem in zal zien. 

Voor alle duidelijkheid: afgeven op fundamentalistische moslims, op een gewelddadige of intolerante interpretatie van de Koran en de islam, op mensen (moslims incluis) die het Jodendom als zodanig verantwoordelijk stellen voor de situatie in Palestina, is legitiem. (Alhoewel het altijd belangrijk is om de zaken in perspectief te plaatsen. Kijk dan ook naar het racisme en de haat in Israël richting moslims en Palestijnen zou ik zeggen. Zeker omdat deze haat op dit moment veel slachtoffers tot gevolg heeft.) 

Maar wie generaliserende, onwetenschappelijke en tendentieuze uitspraken doet over moslims in het algemeen, die vervalt in dezelfde fout als de antisemieten. Alleen betreft het in dit geval moslims. De geschiedenis wijst uit dat Jodenhaat niet inherent aan de islam is, dat de islam onder het Ottomaanse Rijk juist veel toleranter is geweest richting joden dan het christendom. Het antisemitisme onder moslims is een modern fenomeen, kan niet verklaard worden door loze kreten als ‘1.400 jaar indoctrinatie’, en kan niet bestreden worden met negatieve stereotypen over moslims. 

Dit artikel verscheen ook op Tenk


Laatste publicatie van MerijnOudenampsen

  • boek merijn

    De conservatieve revolte

    Een ideeëngeschiedenis van de Fortuyn-opstand

    2018


Geef een reactie

Laatste reacties (143)