1.403
19

TV presentator

Hanneke Groenteman ging na haar studie Frans als journaliste werken bij het Parool. Na een uitstapje werd ze in 1975 eindredactrice van het feministische vrouwenprogramma 'Radioweekblad' (later omgedoopt tot 'Hoor Haar') bij de VARA. Vele programma’s op radio en tv volgden, waaronder 'De Stand van Zaken', 'En dat op maandagmorgen', 'Ophef en Vertier', 'Met het oog op morgen', 'De Schreeuw van De Leeuw’ en ‘ B&W’. Momenteel is ze te zien in het VARA-programma ‘Vrouw & Paard.

De Oorlog

Over de tv-serie De Oorlog. Het is een taboe om tekenen van nu, die doen denken aan de geschiedenis van toen, hoog op te nemen.

Toen ik vanavond deel 2 van De Oorlog zag, de fenomenale serie over de geschiedenis van de tweede wereldoorlog (en de voorgeschiedenis) in Nederland zag dacht ik: het is toch geen wonder dat iedereen die die geschiedenis ook maar enigszins kent, allergisch is voor alle signalen die lijken op wat er gebeurd is in die jaren.

Het is zo’n taboe om tekenen die doen denken aan de (voor-)geschiedenis van toen hoog op te nemen. Te hoog misschien, maar beter te hoog dan niet…
Ik raakte weer erg geëmotioneerd door aflevering 2. De manier waarop de sluipmoordenaars ons land binnenkwamen, de fluwelen handschoenen waarmee ze onze rechtsstaat aan de teugels bonden, de stille manier waarop ze de massamoord op de joodse landgenoten voorbereidden, de naïeve bevolking die zoetjes meegingen met de steeds onbegrijpelijker wordende maatregelen.. zonder angst, zonder argwaan. Moeten we allemaal een persoonsbewijs hebben? Tuurlijk. Moeten joden geregistreerd worden? Doen we. We hebben niets misdaan, we hebben niets te vrezen, het is voor ons aller bestwil: bescherming van de goeden tegen de kwaden. Wie die ‘kwaden’ precies waren…ja de joden, maar die waren, zo werd rondgebazuind, ook vies, gevaarlijk, bedreigend voor de rechtsorde.
Waren alleen mijn ouders (en velen in hun familie, vriendenkring, wijde omgeving) dan doodsbang, vanaf 1940? Waren zij de enigen die wisten van de Kristallnacht, van de duits-joodse vluchtelingen, de verhalen van concentratiekampen? En waarom was de rest van het Nederlandse volk oostindisch doof en ging gewoon door met feesten, schaatsen, dansen, vakantie vieren? Als je meewerkte, als je niet lelijk deed tegen de Duitsers (of hun Hollandse helpers) had je nergens last van.
Ik spreek nogal wat mensen die niet naar De Oorlog kijken omdat BOER ZOEKT VROUW op het andere net is.
OK, het is ook belangrijk welke vrouw boer Wytze naar huis stuurt. Maar het kan ook geen kwaad om je te laten waarschuwen door de schitterende serie van Ad van Liempt op Nederland 2. Nog 5 keer, om kwart over 8. Dan hebben die boeren hun vrouwen wel gevonden.

Geef een reactie

Laatste reacties (19)