Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

De oplossing voor de IBAN-fraude is eenvoudig

  •  
06-06-2015
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
RTEmagicC_Han_vd_Horst-Mooiste_jaren_van_Nederland.jpg.jpg
We kunnen de banken deze keer niet zoveel kwalijk nemen: 'Brussel heb het gedaan'
De persoon, die het principe van het IBAN-nummer heeft verzonnen, beschikt over een perverse genialiteit. Het nummer zit vrij logisch in elkaar maar het valt toch niet te onthouden. Sinds de banken deze nieuwe manier om klanten het leven zuur te maken introduceerden, staan mijn bankgegevens weer in mijn papieren agenda. En dat terwijl ik toch een aan de oude postgiro, dat staatsbedrijf waarnaar wij allen zo terug verlangen, een heel mooi kort rekeningnummer had overgehouden.
Toch kun je in dit geval de banken niet kwalijk nemen dat zij het publiek met IBAN hebben opgezadeld. Het ligt gecompliceerder. De Europese Unie speelt hierbij een dragende rol. Die viel het op dat financieel verkeer tussen de lidstaten de consumenten op hoge kosten kwam te staan. Zij eiste dan ook een uniformering om de techniek van het betalingsverkeer te versoepelen. Daaruit is het IBAN-nummer ontstaan, waarvan het gebruik bij wet niet alleen aan de banken maar ook aan de rekeninghouders werd opgelegd. Met de hedendaagse problemen als resultaat. Het IBAN-nummer – nota bene ook nog mede verzonnen om fouten te voorkomen – vormt in de praktijk een nieuw gevaar voor de  oorspronkelijke hoofdfunctie van banken: een veilige plek bieden om je geld te bewaren.
Een jaar of wat geleden al verklaarden de directies dat zij rekeninghouders niet langer voor internetfraude zouden compenseren als deze niet over actuele antivirussoftware beschikten. Nu vertellen zij dat het juridisch heel erg moeilijk is om het geld terug te halen als je bij het overtikken van een IBAN-nummer een fout maakt. De misdaad heeft trouwens frauduleuze omzetdiensten in het leven geroepen. Je vraagt je in het licht van al deze risico´s soms af waar je geld veiliger is: bij de bank of in een oude kous dan wel diep begraven achter een boom op het kerkhof, waarvan alleen jij de lokatie kent. Je komt dan diep in de nacht langs om geld te brengen of te halen in de hoop dat eventuele passanten je voor spook aanzien. Soms zijn de middeleeuwen dichterbij dan je zou willen. Voor de rente hoef je je geld in ieder geval niet op een bank te stallen.
Overleg over oplossing De banken en de consumentenbond gaan nu in overleg om een oplossing te vinden. Die oplossing is eenvoudig. In de introductieperiode van IBAN hadden zij zelf een internettool om rekeninghouders te helpen oude nummers om te zetten naar nieuwe. Het moet dus niet zo moeilijk zijn om aan de afhandeling van banktransacties een automatische omzetting toe te voegen. Daar hoeven zij hun ´klanten´ niet mee lastig te vallen. Het komt voor dat dit fout gaat en geld op een verkeerde rekening wordt gestort, hebben de banken volgens de Telegraaf meegedeeld. In dat geval zijn zij zélf verantwoordelijk voor het herstellen van de schade. Je kunt immers Johan Cruyffs beroemdste uitspraak ook omkeren: elk voordeel heb zijn nadeel. Misschien zou de grote  Dijsselbloem dit eens met zijn Europese collega´s op kunnen nemen zodat de regelgeving kan worden aangepast, want hier ligt de wortel van het kwaad: bij de wetgever die in een poging een oplossing te bieden een nieuw probleem schiep. In dit geval hebben de Europahaters bij u in de stamkroeg voor een keertje wél gelijk: ‘Brussel heb het gedaan’. Maar Dijsselbloem zal het wel te druk hebben met het demoniseren van Tsipras en Syriza.
Beluister dit opiniestuk hier.
 
 
Het nieuwste boek van Han is De Mooiste Jaren van Nederland (1950-2000)

Meer over:

politiek, opinie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.