5.140
127

Columnist, wetenschapsjournalist

Gard Simons (Kerkrade, 1963) is schrijver, columnist en wetenschapsjournalist. Hij woont en werkt in Limburg. Van februari 2007 tot januari 2014 schreef hij columns en essays voor de twee Limburgse dagbladen. Na publicatie in het Limburgs Dagblad en Dagblad De Limburger verschenen zijn columns op dit weblog. Sinds december 2013 publiceert Simons bij gelegenheid in landelijke dagbladen.

Verder maakt Simons bedrijfsfilms, info-mercials, commercials, evenementenreportages (denk bijvoorbeeld aan Pinkpop), korte documentaires en promotievideo’s.

De opmerkelijkste internet-reageerders op een rijtje

U bent de krent in de pap, het kersje op de taart, het toefje slagroom op het appelflapje. Zonder u zou het een stuk saaier zijn.

cc foto: Kiran Foster
cc foto: Kiran Foster

Als je opiniestukken publiceert op een openbaar gremium, en zeker als dat ook nog een bekend landelijk podium is, krijg je te maken met mensen die daarop reageren. Als je de fout maakt om die reacties te lezen, moet je relatief vaak je gebroken klomp lijmen en je afgezakte broek ophijsen. Door mijn ervaring in de materie kan ik die mensen inmiddels onderverdelen in categorieën. Er zijn er meer, maar omdat het wel leuk moet blijven heb ik me beperkt tot de meest opmerkelijke. Dit zijn ze:

De Verwarde Man
De Verwarde Man is iemand die iets heeft gelezen wat er helemaal niet staat, en daar zijn hele reactie op baseert. De reactie van de Verwarde Man kan zowel kort als lang zijn, maar het komt er altijd op neer dat ik ‘dat niet had gedacht hé!’. Nee, dat had ik zeker niet gedacht. Toen ik nog voor De Limburger schreef, is er wel eens een reactie op de lezerspagina van die krant verschenen waarin een Verwarde Man precies het tegenovergestelde beweerde van wat ik in een stuk had gezegd, die opinie aan mij toeschreef en ze vervolgens neersabelde, waarmee hij zich dus eigenlijk aan mijn kant schaarde.

De Complotdenker
De Complotdenker is familie van de Verwarde Man, heeft wel gelezen wat er staat, maar verbindt daar allerlei samenzweringen aan. Vaak gaat het over de banken of de overheid, maar soms verschijnen ook Illuminati, de Vrijmetselarij of de Bilderberggroep ten tonele. De reactie van de Complotdenker is vaak nogal uitgebreid, waarbij hij zichzelf soms zodanig in de nesten schrijft dat hij er zelf niet meer uitkomt.

De Pseudo-intellectueel
De Pseudo-intellectueel is op zoek naar bevestiging van zijn kennis, en gebruikt je stuk als vervoermiddel in die queeste. Hij bedient zich van zoveel mogelijk interessante woorden, zoals paradigma, premisse, paradox, et cetera. Oh ja, en et cetera. Het is overigens toeval dat de drie voorbeelden die ik noem, allemaal met een P beginnen. Ik ken ook moeilijke woorden met een L, zoals lateraal. De B is lastiger, dan kom je toch al gauw niet verder dan burlesk. De reactie van deze categorie is in de regel ook nogal uitgebreid.

Het Bijdehandje
Het Bijdehandje gaat voornamelijk zinnen ontleden, waarbij hij je adviezen ter hand stelt hoe het beter had gekund. Soms ziet hij ergens een komma op de verkeerde plek, of vindt dat ergens een komma moet waar er geen staat. Waarschijnlijk is het Bijdehandje een gesjeesde eindredacteur van een krant of een blad. Het Bijdehandje zou eigenlijk zelf graag stukjes schrijven, maar ontbeert talent.

De Tegendradio
De Tegendradio is het niet met je eens. Wat daarbij opvalt is dat hij het niet eens is met alle stukken die je schrijft, waar ze ook over gaan. De Tegendradio schept er genoegen in om een 180 graden tegenovergesteld standpunt in te nemen. Waarschijnlijk is er met de Tegendradio iets niet helemaal in orde.

De Stalker
De Stalker is iemand die een enorme hekel aan jou als persoon heeft. Zo zwerft er op Joop.nl iemand rond die op zo ongeveer elk stuk dat ik publiceer met een reactie komt aanzeilen die over mijn standpunt inzake het klimaat gaat. Ik heb namelijk in de afgelopen tien jaar een tiental stukken geschreven over dat onderwerp. Dat het gewraakte stuk helemaal niet over het klimaat handelt, doet daarbij niet ter zake. De Stalker reageert voornamelijk ad hominem, waarbij hij niet schuwt om de redactie op te roepen om me de mond te snoeren. De Stalker is niet waarschijnlijk, maar zeker niet helemaal in orde. De Stalker opereert altijd onder een pseudoniem, want stalkers zijn laffe mensen.

De Geertwilders
De Geertwilders is iemand die een heel korte opmerking plaatst, waarvan het de bedoeling is dat we ervan onder de indruk zijn. Het is als iemand die zijn hoofd om de deur steekt, iets roept dat snedig bedoeld is en de deur weer snel sluit. De aanwezigen aan de andere kant van de deur kijken verbaasd naar de dichte deur, halen hun schouders op en gaan over tot de orde van de dag. De Geertwilders is intussen alweer op weg naar een andere deur, om daar hetzelfde nummertje op te voeren.

Indien u uzelf in een van de bovenstaande categorieën herkent, is dat goed mogelijk. Laat u er zich echter niet van weerhouden om stug te blijven reageren. U bent de krent in de pap, het kersje op de taart, het toefje slagroom op het appelflapje. Zonder u zou het een stuk saaier zijn.

Geef een reactie

Laatste reacties (127)