6.043
92

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

De organisatie die aangifte doet tegen Ebru Umar is zo Nederlands als maar kan

Net als de Federatief Joods Nederland en Tradition is our Future die tegen het optreden van Abou Jahjah in Zomergasten zijn

cc foto: Contando Estrelas
cc foto: Contando Estrelas

De Stichting Turks-Islamitische Culturele Federatie heeft aangifte gedaan tegen Ebru Umar wegens groepsbelediging. De door hun advocaat opgestelde tekst daarvan is te vinden onder het kopje Son Haberler rechts op haar homepage te behalve die aangifte en twee persberichten is die hele site in het Turks.

De heren van de federatie nemen het niet dat Ebru Umar de loyaliteit of het Nederlanderschap van Nederturken in twijfel trekt, hun godsdienst beledigt en ze uitmaakt voor NSB’ers. Zij deed zulks terwijl ze vast zat  in Turkije en contact had met premier Rutte, zodat zij behoorde te weten dat haar opmerkingen zeer breed verspreid zouden worden, weet de aangifte fijntjes te melden.

Nu baseert Ebru Umar haar kwalificatie ‘NSB’ers’ op haar onderbouwde aanname dat Nederturken haar wegens haar artikelen bij de Turkse justitie hebben aangegeven. Tijdens de bezetting gebeurde het vaak dat NSB’ers landgenoten verklikten  bij de autoriteiten van een vreemde mogendheid, de Duitse. Daar komt dat dus vandaan.

In eerste instantie ligt het voor de hand om die Turkse Islamitische Culturele Federatie onnederlands te noemen , al was het  maar omdat ze niet de moeite neemt om de inhoud van haar website ook in een Nederlandse vertaling  beschikbaar te stellen. Het is blijkbaar niet de bedoeling dat anderen dan Nederturken daar kennis van nemen, gezien het feit dat kennis van de Turkse taal hier te lande bij anderen dan Nederturken te wensen overlaat. Hier is van alles sprake maar van integratie niet. Denk je. Zou je wel willen uitroepen met een vuistslag op de tafel van het stamcafé.

Dat lucht misschien op maar het is wel een misvatting. Het bestuur van de Turks Islamitische Federatie is juist wel geïntegreerd en niet alleen omdat de voorzitter een baan heeft bij het Ministerie van Financiën. Nee, zij is zo Nederlands als het maar zijn kan.  Zij is geworteld in onze zompige grond. Ondanks dat Turks maken Nederlandse genen deel uit van haar cultureel DNA.

Dat geldt ook voor een andere organisatie, Federatief Joods Nederland, die aangifte deed tegen het programma Zomergasten omdat die haat zou verspreiden en het terrorisme bevordert door Abou Jahjah een avond lang aan het woord te laten. Een geestverwante actiegroep met de naam Tradition is our Future (TOF) plaatste een advertentie in het dagblad Trouw.

Daarin stellen deze toffe jongens vast dat de belastingbetaler meebetaalt aan de ophitserij van Abou Jahjah. Wel wordt de vrijheid van meningsuiting een groot goed genoemd. Net als in de aangifte tegen Ebru Umar.

Het is zo godvergeten Nederlands om naar de politie te lopen als je iets leest of hoort wat je niet bevalt. “De vrijheid van meningsuiting is een groot goed maar….” En je zult ook zien dat deze aanbrengers op de sociale media massaal steun ondervinden, elk bij hun eigen aanhang.

Ik zou de blanke top der duinen kussen als ik niet te besodemieterd was om in de zomerzon zo hoog naar boven te sjouwen. Ik groet de vlag. Ik koester de leeuw met de zeven pijlen. Ik raak ontroerd door het Wilhelmus. Dit is een land van helden en vrijheidsstrijders.

Maar het is ook een land van aanbrengers en verraders. De integratie van de Stichting Islamitisch Culturele Federatie is volledig geslaagd. Alles wat lauw tof is aan onze volksaard heeft zij zich volledig eigen gemaakt.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (92)