Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

De overheid en het seksleven van tieners

  •  
14-11-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
158 keer bekeken
  •  
Joopdebat_jongerenseks_300.jpg
Is 15 jaar te jong om een voorlichtingscampagne op te richten?
Arjet Borger, adviseur gezondheid en preventie, stoort zich aan de voorlichtingscampagnes voor veilig vrijen. Volgens haar doet de overheid alsof je op je 15e al seks moet hebben. De campagnes zouden meer gericht moeten zijn op relaties. Dianda Veldman, directeur Rutgers WPF, vindt dat de overheid er juist verstandig aan doet.
Luister en kijk live naar het Joop-Debat bij De Gids FM of stem af op Radio 1 om circa 11:45 uur. Reacties kunnen aan de orde komen in de uitzending.
Arjet Borger schreef, samen met ChristenUnie-Kamerlid Esmé Wiegman een stuk in de Volkskrant met daarin onder meer:
Niet alleen over condooms, ook over seksualiteit moet je praten voordat de broeken uit gaan. Dat kan dus ook jong beginnen; met seksuele voorlichting kun je niet pas aankomen bij jongeren die al vlak voor hun eerste seksuele ervaringen staan. Maar van de huidige overheidcampagnes gaat in woord en beeld de boodschap uit dat je op je vijftiende toch wel dringend aan je eerste seksuele ervaring toe bent. Waarom draait Hun eerste keer geheel rond 15- en 16-jarigen, terwijl nog altijd bijna de helft van de 17-jarigen maagd is? Deze campagne wekt de indruk dat een ‘eerste keer’ op zekere leeftijd net zo onvermijdelijk en onstuitbaar is als een eerste menstruatie of zaadlozing. En daaroverheen komt nog eens de suggestie dat het heel normaal is om op jonge leeftijd te experimenteren met vrijblijvende, niet-verbindende seks. In die sfeer van vanzelfsprekendheid krijgen de filmpjes een normatief toontje waarvan de overheid zich verre zou moeten houden.
Dianda Veldman schreef samen met Ton Coenen, directeur Soa Aids Nederland, een  reactie :
Een realistische overheidscampagne moet uitgaan van de werkelijkheid. Absoluut. De werkelijkheid is helaas dat 18 procent van de meisjes en 4 procent van de jongens worden gedwongen of overgehaald tot seks. Om dit te veranderen, is onder andere de campagne Maak Seks Lekker Duidelijk gestart. Bedoeld om jongeren , al voordat ze seksueel actief zijn, te leren hoe je duidelijk kunt zijn over je wensen en grenzen en over seks te praten. 15 of 16 jaar is dus niet te vroeg, maar precies op tijd: voor ze aan seks beginnen en niet daarna.
Komen ze nader tot elkaar in het Joop Debat? Luister om 11:45 uur.

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.