4.812
148

Journalist, schrijver

Maria Genova is journalist en schrijver. Met haar debuutroman 'Communisme, sex en leugens' over het leven van gewone mensen achter het IJzeren Gordijn won ze de Looier Debutanten Prijs. Haar nieuwste boek is 'Man is stoer, vrouw is hoer' en gaat over de wereld van prostitutie, loverboys en vrouwenhandel.

De overheid maakt zelfs van brave burgers hufters

De verhuftering van de maatschappij, hé? Daar strijdt de overheid met man en macht tegen. Niet erg succesvol zo te zien

Ik heb een politieagent ‘sukkel’ genoemd. Echt. Ik kan het zelf niet geloven en toch heb ik het gedaan. Ik ben een voorbeeld van de verhuftering van de maatschappij.

Hulpverleners schijnen steeds vaker uitgescholden en zelfs mishandeld te worden. In dit geval associeerde ik de politie trouwens niet met hulp. Ik reed met mijn auto naar een lezing toen ik in Amsterdam werd aangehouden. Verkeerd voorgesorteerd. Dat klopte: ik zag even te laat dat een rijbaan alleen naar links ging en toen het groen werd, veranderde ik snel van baan. Ik keek lijdzaam toe hoe de politieagent een proces-verbaal opmaakte.

‘Hoeveel gaat dat kosten?’ vroeg ik. Ik dacht aan 60 tot 80 euro.
‘220 euro’, zei de agent onbewogen.
‘220 euro?!’
‘Ja, dat zijn de nieuwe tarieven. We vinden ze ook erg hoog, maar we moeten de wet uitvoeren’, zei de agent.

220 euro! Ik vond dat totaal disproportioneel. Zo veel ongeveer kost een doodsbedreiging. Als het een gevaarlijke situatie had opgeleverd voor het verkeer, dan kon ik het nog begrijpen, maar de politie stond daar met drie man sterk alle auto’s naar de kant te halen. ‘Dit is een geliefde plek om verkeerd voor te sorteren’, liet de agent nog even voor de duidelijkheid weten. Ik begon me steeds meer te ergeren. OK, hij kon er niet zo veel aan doen dat de politiek zulke draconische boetes heeft bedacht om de schatkist te spekken, maar hij kon iets meer tempo maken. Er knapte iets in mij toen hij voor de tweede keer vroeg waarom ik het gedaan had. ‘Voor de lol sukkel, schrijf dat maar op en doe het snel’, blèrde ik in zijn gezicht. Hij schrok er niet van. Volgens mij was dat een van de minst erge woorden die hij in de loop van de dag had gehoord. De verhuftering van de maatschappij, hé? Daar strijdt de overheid met man en macht tegen. Niet erg succesvol zo te zien. Als je 220 euro voor een simpele overtreding moet betalen, dan worden zelfs de braafste burgers opeens hufters.

Volg Maria Genova op Twitter

Geef een reactie

Laatste reacties (148)