Laatste update 20 februari 2019, 12:41
1.906
86

Adviseur, jurist

Een door de wol geverfde in oorsprong juridische generalist met als specialiteit sociaal recht (Participatiewet, Wmo en ook Jeugdwet). Heeft een grote algemene en historische kennis en daarom een grote belangstelling voor wat er zich in de samenleving afspeelt. Politiek betrokken en breed ontwikkeld, waaronder ook op het terrein financiën.

De overheid moet het burgerbelang dienen om het klimaat te redden

Zijn we bezig om onszelf om zeep te helpen voor geld, groei en graaien?

cc-foto: MomentsforZen

De financiering door een pandjesbaas uit Amsterdam lijkt geen enkel probleem voor de bejaarde geleerden van de ‘Climate Intelligence Foundation’. Deze groep van gerenommeerde wetenschappers, niet zijnde klimaatwetenschappers, wil tegenwicht bieden aan het VN-klimaatpanel IPCC. Dat lijkt mij om te beginnen al niet echt een wetenschappelijk uitgangspunt, meer pseudo-wetenschap om een ander doel te bereiken.

Twijfel zaaien, zoals bijvoorbeeld de sigarettenindustrie ook deed, en daarnaast een vluchthaven bieden aan hen die om welke reden dan ook onwillig zijn om zich te laten overtuigen of hen die belang bij de status quo hebben. Naast een grote portie ijdelheid kan ik vanuit hun positie best begrijpen dat voormalig Shell-directeuren hun ongetwijfeld bijzonder riante pensioen veilig willen stellen door fundamentele veranderingen tegen te gaan. Betaling van hun pensioen loopt alleen maar gesmeerd met olie. Maar hen serieus nemen en hun motieven als integer duiden dat kan ik niet, en de media vragen weer niet echt door en geven hen alle ruimte.

Een even belangrijk aspect, naast het voorkomen van de opwarming, waarom we van de fossiele brandstoffen af moeten geraken is het beëindigen van de eindeloze stroom geld die vooral richting Midden-Oosten vloeit als betaling voor de olie. De opeenhoping van geld in de Arabische wereld en de macht die ze daarmee in de kapitalistische wereld kopen en het propageren en actief verspreiden van de intolerante feodaliteit van het salafisme door bijvoorbeeld Saoedi-Arabië, bedreigt volgens mij in toenemende mate de ontwikkeling van een eigen variant van de islam in Europa en dat verhoogt de spanningen in de vrije samenlevingen van het westen.

Onze regering loopt op eieren, meer dan ze zelf willen toegeven, omdat ze de stroom olie ten koste van alles wil laten doorvloeien en ons koningshuis daarnaast warme banden heeft met de vorsten aldaar. Tsja. Streng zijn voor Venezuela dat door de USA wordt kapotgemaakt dat wel, maar tegen de Arabische olieboeren ingaan lijkt andere koek, waarom? Zou mijn vraag aan de premier zijn.

Maar terug naar het klimaat. Er komen zeer ernstige signalen uit de wetenschappelijke hoek. De wetenschap lijkt nog het enige platform dat nog aan objectieve waarheidsvinding doet. Stel je eens voor dat Monsanto of Bayer of noem de grote industriële concerns maar op, verantwoordelijk zouden zijn voor wetenschappelijk onderzoek, dan zouden we heel andere methodes gebruikt worden om een oordeel te vormen.

Laatst gehoord dat nu, gesponsord door de ‘Roundup’-producenten, geprobeerd wordt om Roundup resistente bijen te kweken. Als het waar is rijst meteen de vraag: en de andere insecten dan? Ik werd op mijn wenken bediend door alarmerende berichten over verontrustend grote afname van het aantal insecten. Ik weet nog dat als we in de jaren vijftig over de Afsluitdijk reden de voorkant van onze auto vol met vliegen en muggen zat, werkelijk vol. En nu bijna niks, noppes. Ach, er zijn veel meer auto’s nu zou je kunnen zeggen, maar dat dat de enige verklaring is geloof ik niet.

Daarnaast kan ik het apocalyptische beeld van grote groepen mensen die van door de opwarming getroffen gebieden naar veiliger plaatsen trekken maar niet uit mijn hoofd zetten. Zijn we bezig om onszelf om zeep te helpen voor geld, groei en graaien?

Uit alles blijkt dat het geen uitstel meer kan dulden dat we een andere wending aan het kapitalisme gaan geven. Meer winst en groei zal het uitputten van de aarde en ons milieu niet redden. There is no planet B!, leren de Belgische scholieren ons.

Veelzeggend is de onwil van het kapitaal om het marktmechanisme in te zetten om de aarde te redden door een CO2-tax in te voeren. Nee, het marktmechanisme mag alleen maar gebruikt worden om kapitaal te genereren. Stuitend.

Enig besef van urgentie was ook bij het World Economic Forum in Davos ver te zoeken. Ze zijn daar bijzonder ingenomen met zichzelf en met wat zij voor elkaar gebokst menen te hebben. Niet de werknemers die, als ik de cijfers van de FNV mag geloven en dat doe ik, 20 jaar lang geen loonsverhoging hebben gehad, nee de bazen verdienen alle lof.

Ik heb in een eerder artikel al opgemerkt dat het kapitaal opnieuw gedisciplineerd dient te worden, zodat het voor de mensheid als geheel werkt. We hebben inmiddels genoeg kunnen ervaren hoe de accumulatie theorie van Marx/Piketty zijn vernietigende werk heeft gedaan. De overheid heeft een contrat social met haar burgers, niet met het kapitaal en het bedrijfsleven. Welke politieke partij durft dit aan?


Laatste publicatie van Harry Bleeker

  • Homo Vanus

    Waarover men spreken kan, daarover moet men niet zwijgen

    september 2020


Geef een reactie

Laatste reacties (86)