6.008
1

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variƫrend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

De pil bepaalt op wie je verliefd wordt

Vrouwen aan de pil zijn minder aantrekkelijk en krijgen andere partnervoorkeur

Sinds ik 37 jaar geleden begon met het werken aan mijn boek ‘Medicijnen’ en ijverig de wetenschappelijke literatuur over verschillende medicijngroepen bij begon te houden heb ik me bij het telkens weer bijwerken van het hoofdstuk over orale anticonceptiva (lees pil, maar ook pleisters en ringen die ontwikkeld zijn op basis van de zelfde hormonen die in de pil verwerkt zitten) vaak afgevraagd of er niet een groot multidisciplinair onderzoek zou moeten komen naar hoe pilgebruik de seksualiteit van de vrouw, haar partnerkeuze en dus ook de grotere samenleving beïnvloedt.

Aanvankelijk – toen de pil in de jaren ’60 op de markt kwam – waren er alleen juichverhalen van artsen die nauw met de makers van de pil samenwerkten. De vrouw was bevrijd van de angst voor de gevolgen van haar seksuele keuzen want ze kon zich nu beschermen tegen een zwangerschap. Ze was ook beter in staat haar leven te plannen door effectief een zwangerschap uit te stellen tot ze een opleiding had voltooid en een carrière had gemaakt. Het zou daardoor het libido van de vrouw vergroten. Mooi allemaal, maar er waren ook onderzoeken die het tegendeel lieten zien: minder zin in seks.

Good Heavens.Op mannen had het ook een onverwacht effect. In een inmiddels veel genoemd onderzoek werd gekeken hoeveel fooi mannen gaven aan lapdansers in een striptent. Het meest gaven ze aan de dames die in de vruchtbare periode waren, iets minder aan de vrouwen die ongesteld waren en verreweg het minst aan vrouwen die de pil gebruikten. Het onderzoek is later nog eens opnieuw gedaan maar dan met het ruiken aan gebruikte T-shirts van vrouwen en daar kwam het zelfde resultaat uit. Vrouwen aan de pil ruiken volgens de onderzochte mannen minder aantrekkelijk. Pilgebruik beïnvloedt de partnerkeuze bij de man, maar toegegeven: die zijn vaak ook weer niet zo kieskeurig als ik de clichés moet geloven

Hoe dan ook, er is duidelijk invloed. Ook op de partnerkeuze van de vrouw lijkt de pil uitwerking te hebben. De partnervoorkeur van de vrouw is als ze de pil gebruikt anders dan wanneer ze van de pil af is. Daar is nu wat meer onderzoek naar gedaan dat dit echt bevestigt. 

Vrouwen die hun partner leuk vonden toen ze hem ontmoetten en ze aan de pil was vinden hem minder aantrekkelijk als ze de pil niet meer slikken. Belangrijk? Veel artsen zal het weinig kunnen schelen en de meeste mannen en vrouwen zijn zich nergens van bewust, maar het is toch wel prettig om dat te begrijpen wanneer een vrouw in een relatie ineens een ander gevoel heeft voor haar partner. Naar dat soort dingen is verdraaid weinig onderzoek gedaan omdat de aandacht altijd uitging naar grotere effectiviteit en pogingen om de bijwerkingen van de pil op met name hart- en bloedvaten te verkleinen. Meer onderzoek naar wat voor gevolgen de pil op seksualiteit partnerkeuze en samenleving heeft is daarom welkom.

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Ivan schrijft voor Joop elke dag een Gezond Weetje van de Dag: 
klik hier voor een overzicht


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reactie