Laatste update 16:42
18.172
270

eindredacteur Joop

Francisco van Jole is journalist en eindredacteur van Joop.
Verder is hij politiek commentator bij De Nieuws BV en presentator van Draad, een politieke talkshow in Arminius te Rotterdam.

De populistische aap komt uit de mouw

De burger waar De Telegraaf op mikt laat zich makkelijk of graag belazeren

cc-foto: Marina Noordegraaf
cc-foto: Marina Noordegraaf

Het Nee-kamp roept hard dat ze tegen het associatieverdrag met Oekraïne zijn vanwege de corruptie in het land. Dat klinkt op het eerste gezicht plausibel maar als je er even over nadenkt is het al snel een verdachte redenering. Corruptie bestrijd je immers niet door het te negeren, integendeel dat moet je juist aanpakken – ook internationaal – en daar is het verdrag voor bedoeld. Maar het is nog erger: ondertussen blijken de organisatoren zelf te zorgen voor het corrumperen van het politieke klimaat in Nederland.

Oekraïne interesseert ze geen zak, geven de organisatoren toe. Ze willen dat Nederland uit de EU gaat en grijpen daartoe ieder middel aan om dat voor elkaar te krijgen. De enige partij die dat doel ook heeft is de PVV. Overigens is dat niks nieuws. Populisten gruwen van internationalisering. De Boerenpartij was in de jaren zestig al tegen de Benelux. Overigens zaten bij die partij nogal wat oud NSB’ers en SS’ers,  ze hadden kennelijk niet altijd bezwaar tegen grensoverschrijdende samenwerking.  Ik vind het wel merkwaardig dat de SP zich voor dit karretje heeft laten spannen. En de Partij voor de Dieren, maar die partij volgt op zo’n beetje alle niet-ecologische punten de lijn van de SP.

Er wordt nu een referendum gehouden met een dubbele agenda, dat is al onsmakelijk. De kiezers worden misleid en de agenda steunt ook nog eens het beleid van de Russische heerser Poetin. Die lacht zich rot als de EU in elkaar stort.

Het referendum is gerealiseerd door de Telegraaf Media Groep. Zonder de Telegraaf waren er nooit 420.000 handtekeningen opgehaald. Het concern gebruikt de mogelijkheden van internet om zich – zogenaamd uit naam van de burger – steeds meer macht toe te eigenen.

Eerder werden door hetzelfde concern al met succes voldoende handtekeningen opgehaald voor maar liefst twee omroepen – WNL en Powned – omdat in Nederland iedereen die een vereniging met voldoende leden opricht de kans heeft een zendmachtiging te verwerven. Dat is bedoeld voor burgers niet voor bedrijven, maar het concern maakt er handig gebruik van zonder dat ze een strobreed in de weg wordt gelegd.

De burger waar De Telegraaf op mikt laat zich makkelijk of graag belazeren. PowNed beloofde Hilversum aan te pakken maar de directie van die omroep betaalt zichzelf nu een dubbel salaris ruim boven de Balkenende-norm uit. Geen haan die er naar kraait.

Columnist Luuk Koelman wilde vanochtend aan zijn lezers in Metro uitleggen dat het referendum door de Telegraaf gebruikt is om het zieltogende internet-onderdeel Geenstijl van de ondergang te redden. Helaas kregen zijn lezers dat niet onder ogen want Metro, onderdeel van het Telegraaf-concern, weigerde de column. Een staaltje censuur waar ze in Oekraïne nog wat van kunnen leren.

Een verborgen agenda en een commercieel doel, veel erger kun je de democratische middelen niet misbruiken. Red de democratie, roepen de mannen van Geenpeil met hun eeuwige ironie. Het is tijd om dat letterlijk te nemen.

Er zijn mensen die menen dat je woensdag niet moet gaan stemmen omdat het referendum ongeldig is als de opkomstdrempel niet gehaald wordt. Dat is een redenering die democratie reduceert tot een slimmigheidje. Wat we nodig hebben is een overtuigende nederlaag van het Nee-kamp. Dat is lastig want het associatieverdrag is een onderwerp waar de gemiddelde kiezer net zo warm voor loopt als voor de kleine lettertjes van een uitvaartverzekering. Maar het is wel nodig.

Laat het democratisch middel van het referendum niet afpakken door Wilders en zijn mediakornuiten. Zij willen met een Nee hun verborgen agenda realiseren. Met een Ja kun je dat voorkomen. Dat is een macht die alleen de kiezer heeft. Als je het niet al voor Oekraïne doet, doe het dan voor Nederland.

Geef een reactie

Laatste reacties (270)