1.039
37

Tweede Kamerlid voor de SP

Ronald van Raak is sinds 2006 Tweede Kamerlid voor de SP. Hij is woordvoerder binnenlandse zaken. Van Raak is historicus en filosoof, voorzitter Wetenschappelijk Bureau SP en was voorheen Eerste Kamerlid.

De prijs van democratie

Niet bezuinigen op het aantal Kamerleden, maar op de riante vergoedingen

Iedereen moet inleveren, ook Tweede Kamerleden. Daarom wil de regering het aantal Kamerleden met een derde verminderen. Kamerleden hebben hun handen echter meer dan vol. Als je ziet hoeveel wetten we moeten beoordelen en hoeveel maatschappelijke problemen we moeten onderzoeken. Ik heb een beter idee. Als we echt willen bezuinigen moeten we niet het aantal Kamerleden, maar de vergoedingen voor Kamerleden met een derde verminderen.

De regering wil het aantal Tweede Kamerleden terugbrengen van 150 naar 100. Daarmee gaan we terug naar de jaren vijftig, toen het aantal Kamerleden van 100 naar 150 werd verhoogd. Argument destijds was dat de bevolking sterk was gegroeid. Sindsdien is het aantal Nederlanders bepaald niet kleiner geworden. Internationaal gezien heeft Nederland weinig Kamerleden: Finland heeft er 200, België 224, Portugal 230 en Zweden 349. Allemaal landen met veel minder inwoners dan ons land.

De Tweede Kamer is niet te groot. We stellen veel vragen en voeren veel debatten. Dat komt omdat problemen breed worden uitgemeten in de media en mensen zich steeds meer bemoeien met de politiek. Daarvoor zijn we een parlement. Minder Kamerleden zorgt echt niet voor minder werk, maar leidt er wel toe dat de Kamer haar werk minder goed kan doen. Kamerleden krijgen wel hoge vergoedingen, nu ruim 7.300 euro per maand. Als we willen bezuinigen op de Tweede Kamer, moeten de Kamerleden zelf maar wat inleveren. 


Laatste publicatie van Ronald van Raak

  • Het Binnenhof blijft verbazen

    Avonturen in de Tweede Kamer

    december 2018


Geef een reactie

Laatste reacties (37)