1.238
16

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

De publieke omroep is goed zoals hij is

Als er iets hervormd zou moeten worden aan de publieke omroep, dan is het dat alle idioterie met netmanagers en afgedwongen fusies worden teruggedraaid 

De Raad voor Cultuur wil dat de NPO ook van andere instanties dan de bestaande omroepen programma’s kan vertonen. Tegelijkertijd moet het ledencriterium voor de hoeveelheid zendtijd worden opgeheven. Steeds opnieuw wordt het Nederlandse omroepstelsel aangevallen, meestal omdat het uit de tijd zou zijn en een product van de verzuiling.

Ter rechterzijde wordt dan meteen een irritante mantra aangeheven tegen “Boer zoekt vrouw”. De publieke omroep zou geen programma’s mogen uitzenden die “de commerciëlen” net zo goed kunnen maken. Ik gun zulke critici allemaal een sportverslaggeving zoals Talpa die destijds offreerde, waardoor hele publiekgroepen van het eredivisievoetbal werden weggejaagd omdat ze gék werden van al het gelul en de reclame, maar dit terzijde.

Nederland kent ondanks alle sabotage nog steeds verreweg het beste omroepstelsel ter wereld. Elders bepaalt de staat wat je mag zien. Of er is een zogenaamde onafhankelijke uitzendinstantie die een vlees- noch visprogrammering hanteert omdat anders de uitgewogenheid of een ander criterium in het geding komt.

In Nederland echter worden de programma’s veelal gemaakt door onafhankelijke instanties wier zendtijd afhangt van het aantal leden dat zij weten te werven. Om die reden kon een omroep als Powned toetreden tot het bestel. Daarom kennen wij een VPRO en een TROS. Zo komt veelzijdigheid tot stand. Het enige bezwaar dat je tegen het huidige systeem zou kunnen hebben, is dat omroepen niet verplicht zijn om een verenigingsstructuur aan te houden. De TROS bijvoorbeeld, is een stichting waar de leden geen invloed op het bestuur hebben, zoals dat bijvoorbeeld bij de VPRO of de NCRV wél het geval is.

Liefhebbers van het BBC-model kunnen terecht bij de NTR, die een heleboel zendtijd heeft en ooit in het leven is geroepen om deze liefhebbers te gerieven. Het is een algemene omroep zonder leden.

De Nederlandse publieke omroep wordt voor een deel gefinancierd uit belastinggeld.  Daaruit vloeit een brede programmering voort. Deden de omroepen slechts wat de commerciëlen nalieten, dan zouden zij voor bepaalde niche-markten werken, zoals dat heet. Jan met de Pet zijn centen gaan dan naar programma’s voor smalle elites en kleine doelgroepen.

Als er iets hervormd zou moeten worden aan de publieke omroep, dan is het dat alle idioterie met netmanagers en afgedwongen fusies, die zogenaamd de efficiency tot doel hebben, worden teruggedraaid. Geef de zendtijd aan de omroepen, de grootste de meeste, de kleinste de minste. En laat ze het zelf uitzoeken. Dan ontstaat het mooiste resultaat.

Met zo’n gedecentraliseerde structuur en een dominante rol voor de omroepen is de NPO bovendien beter voorbereid op de toekomst. Steeds meer kijkers wachten niet meer af wat de TV-zenders bieden, maar maken zelf een keuze op Netflix of op Uitzending Gemist. Er zullen altijd publieksgroepen blijven bestaan die zich door een vaste programmering op hun buis willen laten verrassen, maar het aantal zelfkiezers zal sterk toenemen, vooral onder de jongere leeftijdsgroepen. De omroepen bedienen die nu al met hun websites. Daarmee is de basis voor een publieke omroep van de eenentwintigste eeuw al gelegd. Ze hoeven alleen maar te worden uitgebouwd.

Wat nu wordt voorgesteld is dan ook geen blik op de toekomst, maar een teruggrijpen op het verleden. Staatssecretaris Dekker heeft zijn waardering over de nieuwe plannen uitgesproken. Het zoveelste bewijs dat in Den Haag een achterlijk bewind zetelt.

Wat? Zijn het allemaal linkse programma’s? Is het allemaal propaganda? Dan weet U wat U te doen staat. En anders willen ze U bij Powned wel uitleggen hoe het moet.

Beluister dit opiniestuk hier 


Volg Han ook op Twitter

Het nieuwste boek van Han is De Mooiste Jaren van Nederland (1950-2000)


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (16)