703
7

Journalist

Erwin Lamme heeft HBO-communicatiesystemen gestudeerd. Daarna heeft hij diverse banen gehad, onder andere als redacteur bij Veronica Magazine. Tegenwoordig werkt hij voor de Gooi- en Eemlander.

De publieke omroep kan zoveel beter

De publieke televisie kan nog veel leren van de publieke radio

De discussie over de toekomst van de publieke omroep draait vooral om geld. Nederland heeft reeds een relatief goedkope publieke omroep en dus is nog meer bezuinigen ongewenst, zo luidt het verweer van de NPO. Maar bijna niemand stelt de vraag wat we eigenlijk mogen verwachten van een moderne publieke omroep.

Volgens NPO-voorzitter Henk Hagoort moet de publieke omroep er zijn voor iedereen. Dit is op zich een prima doelstelling, maar helaas wordt die doelstelling met de huidige publieke televisie niet bereikt. Er is namelijk een gapend gat als het gaat om de doelgroep met een brede interesse op terreinen als buitenland, politiek en wetenschap. Dit is sinds het schrappen van programma’s als Netwerk alleen maar erger geworden.

Wie een blik werpt op de programmering van de publieke televisie, die vraagt zich af op wie de tv-makers zich eigenlijk richten. In ieder geval niet op iedereen, zoals Hagoort beoogt. Er lijkt in medialand hetzelfde te gebeuren als in de politiek en dat is een hopeloze onderschatting van de kijker. Programma’s moeten kennelijk vooral laagdrempelig zijn en de onderwerpen niet te moeilijk. Niks mis mee, maar dit kunnen de commerciëlen natuurlijk veel beter en goedkoper. 

Het gevolg van die laagdrempeligheid is een ernstige verschraling van de publieke televisie. Belangrijke onderwerpen zoals klimaatopwarming, de toekomst van de Europese Unie, internationale politiek en economie komen er bekaaid vanaf. En op primetime 20.30 uur word je tegenwoordig doodgegooid met consumentenprogramma’s en ander geneuzel. Dit heeft weinig met geld te maken maar alles met de keuzes die omroepen maken.

De publieke radio laat zien dat het ook anders kan. Radio 1 is een zeer onderhoudende zender met veel informatie en opinie voor de luisteraar met een brede interesse. Radio 2 biedt een aardige combinatie van muziek en actualiteiten voor alle doelgroepen. En 3FM bedient vooral de jongere popmuziekliefhebber. De radio is er wél voor iedereen.

Maar ook de radio schiet vaak tekort als het gaat om de belangrijke onderwerpen. Radio 1 loopt wel erg achter de actualiteit aan en komt nauwelijks toe aan de grote problemen van deze tijd zoals klimaatopwarming, de tekortkomingen van Brussel, populisme en economische vraagstukken. Voor het grote plaatje moet de Nederlandse kijker daarom uitwijken naar zenders als CNN. In Nederland geldt kennelijk nog steeds het credo “doe maar normaal dan doe je al gek genoeg”, met als gevolg geneuzel over allerlei onbenullige zaken.

Natuurlijk kent de Nederlandse publieke televisie best een aantal goede informatieve programma’s zoals het Journaal, Nieuwsuur, EenVandaag, Buitenhof en Pauw & Witteman, maar dit is een wat beperkt aanbod over de hele dag gezien voor drie zenders. Bovendien beperken deze programma’s zich vaak tot het binnenland. Het is bijvoorbeeld een groot gemis dat de nieuwsprogramma’s weinig oog voor Europa hebben, terwijl er toch veel gebeurt in de Europese politiek.

Aangezien we tegenwoordig in een informatiesamenleving leven, mag je van de publieke omroep verwachten dat ze zich vooral bezighoudt met het bieden en duiden van de vele informatie die op ons afkomt. Zowel de kleine als grote onderwerpen. Het lijkt daarom wenselijk dat Nederland 1 net als Radio 1 volledig in het teken staat van informatie, achtergronden en opinie. Eigenlijk zou Nederland 1 een soort publieke CNN moeten worden.

In plaats van een discussie over geld te voeren, zou de publieke omroep zich af moeten vragen wat voor een publiek bestel eigenlijk wenselijk is en wat aansluit bij de samenleving van de 21ste eeuw. Dan kom je al snel uit bij een publiek bestel dat zich tenminste richt op het volledig informeren van de bevolking. Was dit nu al het geval, dan zouden er waarschijnlijk weinig politici zijn die willen bezuinigen op de publieke omroep. Kortom, de publieke omroep heeft de dreigende kaalslag vooral aan zichzelf te danken.

Geef een reactie

Laatste reacties (7)